Liberalii raman la putere in Danemarca

Autor: Magraon Andreea 15.11.2007
Coalitia de guvernamant de centru-dreapta condusa de premierul Anders Fogh Rasmussen a castigat alegerile legislative anticipate de marti, obtinand 90 de mandate din cele 179 ale Folketing-ului (Parlamentul danez).
Partidul Social-Democrat (in opozitie) a obtinut 84 de mandate. Partidul Noua Alianta, condusa de Naser Khader, de origine siriano-palestiniana, care a precizat ca il va sustine pe prim-ministru numai cu anumite conditii, a castigat cinci mandate. "Aceasta victorie este istorica, deoarece pentru prima oara partidul liberal castiga trei alegeri consecutive, fiind pentru a treia oara primul partid al tarii. Totul arata ca acest Guvern isi poate continua activitatea", a declarat premierul Rasmussen in fata sustinatorilor sai dupa ce au fost anuntate rezultatele oficiale.
Liderul social-democrat, Helle Thorning-Schmidt, a recunoscut esecul partidului sau. "Vom castiga data viitoare", a declarat Schmidt. Premierul Rasmussen a cerut o cooperare ampla in Parlament.
"Dorim sa implicam si partidele care m-au desemnat ca prim-ministru in timpul campaniei, pentru a elabora un program politic care sa continue guvernarea liberal-conservatoare", a spus acesta, referindu-se la Partidul Popular Danez (care face parte din actuala coalitie de guvernare) si la formatiunea Noua Alianta, care este de asteptat sa inceapa negocierile cu formatiunea lui Rasmussen pentru a intra la guvernare.