Bancherul spaniol Emilio Botin a vandut cu un profit de 60% o banca italiana

Autor: Liviu Florea 14.11.2007
Emilio Botin, presedintele Banco Santander, cea mai mare banca din Spania, a fost intampinat cu urale atunci cand a anuntat comitetul executiv despre vanzarea Banco Antonveneta, o banca italiana achizitionata odata cu ABN Amro.

Bancherul in varsta de 73 de ani a fost exaltat, potrivit colegilor sai. Italienii de la Monte dei Paschi di Siena (MPS), cea mai veche banca din lume, au facut o oferta de nerefuzat in valoare de 9 miliarde de euro (13,2 miliarde de dolari) pentru Antonveneta, scrie Financial Times.
Banco Santander a obtinut astfel un profit de 60% din vanzarea Banco Antonveneta, comparativ cu pretul de achizitie. Santander tocmai intrase in posesia Antonveneta, ca parte a preluarii olandezilor de la ABN Amro.
Tinand cont de turbulentele existente in sectorul financiar, vanzarea unei banci regionale cu o cota de piata de doar 3% in Italia ar putea fi considerata dificil de realizat. Acest lucru nu l-a impiedicat insa pe batranul bancher spaniol sa vanda.
Tranzactia dintre Botin si Giuseppe Mussari, presedintele Monte dei Paschi di Siena, a fost perfectata foarte rapid.
"Botin a afirmat ca ar fi nevoie de cel putin patru ani cu investitii majore pentru extinderea bancii in Italia pentru a mai primi o oferta de genul celei inaintate de MPS. Acest lucru dovedeste ca Botin nu este obsedat de ideea crearii unui imperiu. Atunci cand Botin simte o buna oportunitate pentru a vinde, imediat si actioneaza. Ar fi fost o nebunie din partea lui sa nu accepte banii pe care i-a oferit Monte dei Paschi", a declarat o persoana apropiata presedintelui Santander.
Chiar daca a acceptat oferta celor de la MPS, Banco Santander va pastra Interbanca, divizia de corporate banking a Antonveneta, evaluata la un miliard de euro si care ar putea fi vanduta putin mai tarziu.
In continuare, reprezentantii Banco Santander considera ca piata bancara din Italia ramane atractiva. Decizia de a vinde Antonveneta a fost o problema simpla de cerere si oferta.
Reprezentantii Banco Santander au respins zvonurile conform carora Antonveneta ar fi fost vanduta din cauza unor dificultati de plasare pe piata a unor titluri in valoare de patru miliarde de euro pentru finantarea preluarii ABN Amro.
Brazilia, tara in care Banco Santander are o prezenta semnificativa, va reprezenta intotdeauna un taram propice pentru colaborarile oportune in materie de costuri si profitabilitate. Fuziunea dintre Banco Real si Santander Brasil va duce la infiintarea celei de-a doua banci din punctul de vedere al depozitelor din Brazilia.
Totodata, noua banca va fi a treia ca dimensiune in ceea ce priveste valoarea creditelor si locul patru in materie de castiguri.
Antonveneta ar fi avut nevoie de investitii semnificative pentru a-si mari cota de piata in Italia.
De cealalta parte, MPS a putut face o asemenea oferta constienta de beneficiile ulterioare ale tranzactiei.
Cu toate ca mutarea facuta de Banco Santander este una profitabila, reprezinta inca o iesire a unei banci straine din piata bancara italiana.
Sectorul bancar din Italia este perceput ca unul atractiv, cu oportunitati de crestere intr-o piata mult mai putin matura decat altele din Europa, dar repetatele incercari de penetrare a domeniului bancar de catre institutiile de credit din strainatate s-au lovit de bancile italiene, care prefera sa se achizitioneze reciproc.
Vanzarea Antonveneta ridica si alte semne de intrebare. BNP Paribas, care a achizitionat Banca Nationale del Lavoro, si Credit Agricole, care a cumparat recent 650 de sedii apartinand bancii Intesa, trebuie sa creasca pe o piata pe care nu mai exista oportunitati de preluare importante.