Analistii vad dobanda BNR urcand si la 8%

Autor: Razvan Voican 12.10.2007
Cursul leu/euro a revenit ieri peste pragul de 3,33 lei dupa scaderea bursa provocata miercuri de asteptarile privind cresterea dobanzii BNR dupa saltul inflatiei anuale pana la 6,03%.
Cresterea de dobanda nu poate veni mai devreme de 31 octombrie, insa pana atunci ar putea continua practica unei sterilizari stricte a lichiditatilor la care banca centrala a revenit din ultima saptamana a lunii septembrie. Totusi, lunea trecuta BNR nu a atras nici un leu de pe piata.
Toti analistii anticipeaza ca miercuri, 31 octombrie, BNR va majora rata dobanzii de politica monetara. Majoritatea intrevad o crestere de jumatate de punct procentual, insa nu exclud nicio miscare mai ampla, pe masura inversarii vizibile a trendului dezinflationist.
Romania nu scapa astfel de modelul altor tari din regiune care nu au reusit sa mentina inflatia jos odata ce au coborat-o spre 3%, in ciuda lectiilor oferite de experienta vecinilor. In Ungaria, inflatia s-a situat in septembrie la 6,4%, dupa un varf de 8,3% in august, sub presiunea scumpirii alimentelor.
Pe piata valutara cotatiile au urcat ieri pana la 3,3357 lei pentru un euro, de la un minim al zilei de 3,3270 lei/euro, in contextul in care toate monedele importante din regiune au scazut in raport cu euro.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD, anticipeaza majorarea dobanzii BNR cu nu mai putin de un punct procentual, de la 7% la 8%. Si Florin Catu, economistul-sef al ING, estimeaza ca dobanda va urca chiar la peste 7,75% si mai repede decat anticipa inainte de aparitia datelor privind inflatia pe septembrie. Mai prudent, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen, anticipeaza o majorare "cu cel putin jumatate de punct" pe 31 octombrie. Radu Craciun, de la ABN Amro, vede probabila o decizie de crestere a dobanzii cu 0,5 puncte procentuale, luand in calcul temerea BNR fata de un posibil efect de incurajare a unui nou val de apreciere nominala a leului in conditiile in care o dobanda substantial mai mare ar atrage din nou atentia capitalurilor speculative, cu toate reevaluarile de risc provocate de tensiunile financiare externe. Incepand din februarie si pana in iulie, BNR a taiat 1,75 puncte procentuale din dobanda de politica monetara, insa ramane de vazut cat de mult se va intoarce rata sub presiunea inflatiei.