CE anticipeaza o usoara incetinire a cresterii economice

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 12.10.2007
Cresterea economica din zona euro va incetini usor in trimestrul al treilea al anului, de la nivelul anticipat in urma cu o luna, potrivit estimarilor Comisiei Europene.
Comisia estimeaza, pentru perioada iulie-septembrie, un avans economic cuprins intre 0,3%-0,7%, usor sub previziunea de 0,3%-0,8% publicata la inceputul lunii trecute.
Pentru trimestrul al patrulea, CE anticipeaza o crestere cuprinsa intre 0,3-0,7%, comparativ cu intervalul prognozat anterior, de 0,2-0,8%, astfel incat valoarea mediana este aceeasi, respectiv de 0,5%.
Pentru primul trimestru al anului viitor, Comisia a mentinut estimarea privind o crestere economica de 0,55%.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca ritmul de dezvoltare din zona euro, precum si la nivel mondial se mentine stabil in pofida instabilitatii din ultimele luni de pe pietele financiare. El a spus ca BCE mentine previziunile anterioare referitoare la perspectivele de dezvoltare a zonei euro, dar a avertizat in legatura cu pericolele asociate plasamentelor riscante de pe pietele valutare.
Presedintele BCE a refuzat sa comenteze pe marginea subiectelor care vor fi discutate saptamana viitoare la reuniunea G7, grupul celor mai dezvoltate sapte state ale lumii, de la Washington.
El a reiterat insa declaratiile anterioare ale G7, privind necesitatea mentinerii unui nivel ridicat al dolarului si de crestere a flexibilitatii cotatiilor unor monede ale statelor emergente, precum yuanul.