Profit de 472 mil. $ pentru noii proprietari ai Rompetrol

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 18.09.2007
Compania petroliera de stat KazMunaiGaz E&P a raportat pentru primul semestru un profit net in urcare cu 15,7%, la 58,1 miliarde de teng (472 de milioane de dolari), si cresterea productiei de petrol in urma preluarii unei companii locale.
Compania, care a preluat in luna august 75% din actiunile grupului Rompetrol detinut de Dinu Patriciu, a produs in primul semestru 4,9 milioane de tone de titei, cu 288.000 de tone mai mult fata de perioada similara a anului 2006.
"Cresterea a fost determinata in primul rand de achizitia, in aprilie, a 50% din compania locala Kazgermunai", anunta compania.
KazMunaiGaz a cumparat, compania Kazgermunai, care ocupa locul opt in randul producatorilor de petrol si gaze din Kazahstan. Kazgermunai a obtinut anul trecut o productie de titei de trei milioane de tone, iar la sfarsitul lunii septembrie 2006 detinea rezerve petroliere de 40,7 mil. ton e.
KazMunaiGaz a anuntat ca a furnizat pe piata 4,8 milioane de tone de petrol, excluzand productia Kazgermunai, dintre care a exportat 3,7 milioane de tone, cu 13,1% mai mult decat in primul semestru din 2006.
"Avansul semnificativ al exporturilor s-a datorat reducerii temporare a ofertei pe piata locala. Previzionam ca aceasta situatie nu se va mentine in a doua jumatate a acestui an", se arata intr-un comunicat al companiei.