Microsoft nu scapa de amenda de 497 mil. euro

Autor: Sabin Popescu 18.09.2007
Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, a pierdut apelul depus in cazul procesului antitrust cu Uniunea Europeana, compania americana urmand sa plateasca o amenda record de 497 mil. euro, scrie Bloomberg.
Dupa trei ani de proceduri juridice, tribunalul Uniunii Europene din Luxembrug a decis sa mentina sanctiunile impuse in 2004 de catre Comisia Europeana, care a acuzat Microsoft ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata pentru a inlatura o parte din competitie. Comisia Europeana a hotarat atunci sa amendeze Microsoft cu 497 mil. euro, cea mai mare sanctiune impusa vreodata de autoritatile europene unei companii. Comisia a cerut ca Microsoft sa dezvaluie informatii referitoare la structura si functionarea sistemului de operare Windows si sa ofere produsul fara Windows Media Player. Com isia a amendat apoi Microsoft cu suma de 280,5 mil. euro pentru nerespectarea sanctiunilor antitrust impuse in 2004 si a amenintat producatorul de software cu aplicarea unor amenzi mai mari.
Microsoft a facut apel la deciziile Comisiei Europene, motivand ca autoritatile europene intervin in dreptul de libertate al companiei in proiectarea de software.