Regele Carol I la Plevna

Autor: Catalin Fudulu 10.08.2007
Regele bulgar Ferdinand I (1887-1918) l-a vizitat pe Regele Carol I, in 1898, la castelul Peles. La data respectiva suveranul roman a promis ca ii va intoarce vizita omologului sau bulgar. Abia la 29 octombrie 1902, Regele Carol I si-a onorat promisiunea. A fost asteptat de suveranul bulgar la Ruse (Rusciuk), oras situat la 11 km de Giurgiu. "Aceasta vizita - apreciau gazetarii cotidianului Balgaria - va fi intampinata cu bucurie sincera de intregul popor bulgar, nu numai ca ea va fi o dovada pentru relatiile pe deplin normale si amicale care exista intre Principat si Regatul vecin, dar inca si pentru aceea ca in sufletul fiecarui bulgar se pastreaza o amintire afectuoasa si nestearsa din trecut, cand natiunea romana si statul roman ne-au dat atatea dovezi de simpatiile lor pentru noi si de compatimirea lor pentru suferintele noastre". La vremea respectiva, bulgarii inca apreciau implicarea Romaniei in razboiul ruso-turc (1877-1878), soldat, printre altele, si cu independenta Bulgariei.
Cei doi suverani s-au urcat intr-un tren special, oprindu-se la Plevna unde au vizitat toate localitatile in care au luptat militarii romani. Ministerul de interne bulgar a asigurat o paza sporita celor doi suverani. In acest scop, Raceff, prefectul judetului Plevna, primise instructiuni inca de la 20 octombrie 1902. De asemenea, prefectul politiei din Sofia s-a deplasat la Plevna insotit de 30 de jandarmi.
Unul dintre momentele vizitei s-a desfasurat la Poradim, locul unde a fost amplasat, in anii 1877-1878, cartierul general al regelui Carol I. Suveranul roman a constatat ca bulgarii au transformat in muzeu casa in care a locuit principele Nicolae. Mirat, a intrebat ce s-a intamplat cu fosta sa locuinta. Nu numai ca bulgarii nu au transformat-o in muzeu, dar au si lasat-o in paragina. Jenat, regele Ferdinand I a ordonat ca autoritatile locale sa renoveze constructia si sa ii asigure destinatia de muzeu. Ion I.C. Bratianu a fost informat prin Nota cu nr. 1104/ 25 decembrie 1903 ca bulgarii au cumparat locuinta de la Poradim pentru a o transforma intr-un muzeu in care sa expuna imbracaminte si obiecte ale Regelui Carol I. Ferdinand I al Bulgariei a anuntat pe Regele Carol I despre proiect printr-o scrisoare remisa de un ofiter bulgar, rugandu-l sa-i doneze, pentru muzeu, cateva obiecte. Asa a procedat statul bulgar si cu tarul Nicolae al II-lea, "care a si trimis obiectele cerute intr-o cantitate enorma, printr-un ofiter rus".