Industria a incetinit in iunie si in primul semestru

Autor: Mihai Bobocea 06.08.2007
Productia industriala a crescut cu doar 4,6% in iunie si cu 6,1% in primul semestru, in pierdere evidenta de viteza fata de 2006.

Plusul inregistrat de industrie s-a micsorat continuu pe parcursul primei jumatati a anului. Cresterea productiei a incetinit pana la 6,1% in primul semestru, fata de un ritm de 7,7% inregistrat in primele trei luni, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Practic, iunie a fost cea mai slaba luna de anul acesta pentru industrie, dupa cresterea modesta de 2,4% din aprilie, explicata prin sarbatorile pascale.
In pofida reducerii de viteza, productia industriala se mentine la o crestere peste asteptari. Pentru intreg anul, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un plus de 5,7% pentru productia industriala, ritm depasit deocamdata de realizarile la sase luni. Spre comparatie, industria a consemnat anul trecut o crestere de 7,1% a productiei, cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani.
Industria reprezinta aproximativ 25% din Produsul Intern Brut, astfel incat o crestere mai lenta in aceasta zona (6,1% in prima jumatate fata de 7,7% in primul trimestru) s-ar putea traduce printr-o incetinire a cresterii economice in ansamblu.
In primul trimestru al anului, economia (PIB) a crescut cu 6%, ritm sub asteptari, din cauza incetinirii consumului si a unei performante slabe in colectarea veniturilor bugetare.
INS nu a publicat inca datele privind cresterea economica in T2 si in prima jumatate a anului, aceste informatii fiind asteptate peste aproape o luna.
Totusi, rezultatele mai slabe din industrie ar putea fi compensate de usoara revenire din comertul cu amanuntul si de boom-ul continuu din constructii. Vanzarile din comertul cu amanuntul (retail) au inceput sa-si revina in iunie (plus 16%), dupa o evolutie modesta in prima parte a anului. Pe primele sase luni, retailul a consemnat o crestere de 9,6%, mult mai slaba decat cea de anul trecut (24%), dar peste cea din primul trimestru (4,3%). Retailul reprezinta circa 12%-15% din PIB si da masura cresterii consumului populatiei, adica a motorului economiei din ultimii ani.
Singurul sector unde datele statistice nu arata probleme de incetinire este cel al constructiilor, unde cresterea pietei nu a scazut in nicio luna de anul acesta sub 27% (comparativ cu aceeasi luna a anului anterior). Astfel, piata constructiilor a consemnat o crestere in termeni reali (peste inflatie) de 31,4% in primul semestru al anului. Daca sunt luate in calcul si cresterea preturilor din constructii, si efectul de apreciere a leului fata de moneda unica, piata s-a majorat, in euro, cu peste 50%, in primul trimestru al acestui an.
Cu alte cuvinte, constructiile (care au o pondere de aproape 10% din PIB) raman cel mai dinamic sector al economiei si evolueaza mult peste asteptari. Conform CNP, in constructii era asteptata anul acesta o crestere reala de 17%, ritm aproape dublat de realizarile din primul semestru.
Pentru economie, calculele se complica: industria incetineste, retailul e in usoara revenire, iar constructiile isi continua explozia. Ramane de vazut ce crestere economica a rezultat din aceste date statistice.