Rata dobanzii in Marea Britanie ar putea urca la 6% in august

Autor: Mirabela Tiron 23.07.2007
Banca Angliei ar putea majora dobanda de referinta cu un sfert de punct procentual cel mai devreme in august, pentru a reduce inflatia si pentru a restrange cantitatea de bani din economie, potrivit companiei de audit Ernst &Young, scrie Bloomberg.
"Ratele dobanzii se vor ridica la 6% cel mai devreme in luna august a acestui an, potrivit estimarilor noastre", declara Peter Spencer, consultant in cadrul Ernst& Young Item Club.
Costurile imprumuturilor vor trebui sa creasca pentru a stabiliza preturile, dupa ce inflatia s-a mentinut deasupra nivelului dorit de banca pentru a 14 luna consecutiva in iunie, conform datelor de la Ernst&Young. Ratele mai ridicate sunt necesare pentru a incetinirea cresterii masei monetare din Marea Britanie, care a ajuns in septembrie la cel mai mare ritm din ultimii 16 ani , conform raportului realizat de Ernst&Young.
Potrivit previziunilor facute de compania de audit, cresterea economica in Marea Britanie anul acesta se va situa la nivelul de 2,9%, cea mai ridicata valoare din 2004.
Economia Marii Britanii a crescut cu 0,8% in al doilea trimestru, depasind estimarile analistilor. Expansiunea a fost sustinuta de cresterea din domeniul constructiilor si al serviciilor financiare.