FP va acorda dividende din septembrie si despagubiri in bani in octombrie (Update)

Ziarul Financiar 09.07.2007
Fondul Proprietatea va incepe sa acorde, in luna septembrie, dividende din profitul aferent anului trecut, iar din luna octombrie va initia primele plati in numerar in contul despagubirilor in limita de 500.000 de lei, a declarat, astazi, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Dividendele se cuvin celor peste 2.000 de actionari privati ai Fondului, controlat de Ministerul Economiei si Finantelor, a spus Vosganian.
El a aratat ca, despagubirile in bani vor fi acordate, probabil, de la 1 septembrie.
Persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist vor putea sa primeasca despagubiri in numerar, in limita a 500.000 de lei, sau pot opta pentru actiuni la Fondul Proprietatea, pe care le vor putea vinde la Bursa dupa listarea Fondului, operatiune posibila in circa un an.
Potrivit lui Vosganian, Adunarea Generala a Actionarilor Fondului Proprietatea va avea loc la sfarsitul lunii august, cand se vor aproba situatiile financiare pentru anul 2006 si modul de distribuire a profitului.
Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane de lei (circa 67,5 milioane de euro), aferente participatiilor la companiile aflate in protofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.
In prezent, 96,75% din capitalul Fondului Proprietatea se afla inca la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3,25% fiind distribuit proprietarilor deposedati abuziv in perioada regimului comunist.
Fondul Proprietatea avea, la inceputul lunii iunie, 2.343 de actionari persoane fizice. Mediafax