Operatorul de servicii medicale private MedLife, peste buget dupa primul semestru

Autor: Ioana David 05.07.2007
Compania de servicii medicale private MedLife, unul dintre principalii jucatori din domeniu, a anuntat in prima jumatate din acest an o cifra de afaceri de 7,6 mil. dolari (5,75 mil. euro), ceea ce reprezinta peste 70% din valoarea bugetata pentru acest an.
La inceputul acestui an, MedLife miza pe un ritm de crestere al afacerilor de aproximativ 25%, insa in prima jumatate a anului, avansul afacerilor companiei a fost de 52% comparativ cu perioada similara din 2006.
Ca urmare a rezultatelor din primul semestru, MedLife si-a revizuit in sens pozitiv estimarile de crestere pentru acest an, de la 10,5 mil. dolari, la aproximativ 13,7 mil. dolari. "Este posibil ca in luna septembrie sa realizam o noua rectificare in sens pozitiv a cifrei de afaceri estimata pentru 2007", a declarat Mihail Marcu, presedintele MedLife.
In prima jumatate a acestui an, MedLife a derulat investitii de peste 6 mil. euro, atat in spitalul privat pe care il detine, Life Memorial Hospital, cat si in unitatile pe care urmeaza sa le deschida in tara.
Numarul angajatilor companiei a atins 470 de persoane la sfarsitul primelor sase luni, fata de 270 de persoane in perioada similara din 2006.
Anul trecut, International Finance Corporation (IFC), divizia de consultanta si investitii a Bancii Mondiale, a achizitionat 20% din MedLife pentru 5 mil. dolari, intr-unul din primele deal-ului din acest domeniu. In urma acestui parteneriat, MedLife intentioneaza sa dezvolte pana in 2009 o retea de spitale private, Life Memorial Hospital. In cinci locatii, respectiv Timisoara, Cluj, Cons-tanta, Iasi, Brasov, va fi urmat modelul Life Memorial Hospital din Bucuresti. Ulterior finalizarii investitiilor la mai multe spitale pe plan local, MedLife s-ar putea orienta si spre deschiderea de unitati in afara tarii.
Spitalul pe care MedLife l-a inaugurat la inceputul acestui an a necesitat investitii de peste 10 mil. euro, si este a doua unitate privata de mari dimensiuni de pe piata privata, dupa Euroclinic, parte a grupului Eureko.
Potrivit reprezentantilor Medlife, numarul analizelor de laborator efectuate in cadrul unitatilor proprii a crescut cu 30% in primele sase luni din 2007, comparativ cu perioada similara a anului trecut. MedLife a incheiat primul semestru al acestui an cu 100.000 de abonati, cu peste 40% peste numarul celor din iunie 2006. Potrivit informatiilor furnizate, MedLife detine o cota de piata de 25% pe segmentul clientilor corporatisti.
Piata serviciilor medicale private este evaluata la circa 200 mil. euro, si are un ritm de crestere anual de peste 15%, fiind puternic concentrata in Bucuresti.
Principalii jucatori de profil sunt alaturi de MedLife, Medicover, Centrul Medical Unirea, Medcenter, Medsana, Clinica Polisano sau Sanador.
Segmentul serviciilor medicale private a atras interesul mai multor fonduri de investitii, in ultima perioada tot mai multi anteprenori semnand exit-uri partiale pentru afacerile pe care le-au dezvoltat.
Astfel, alaturi de actionarii MedLife care au cedat 20% din titlurile companiei diviziei de investitii a Bancii Mondiale anul trecut, in acest an, fondul de investitii 3i a achizitionat o "participatie minoritara semnificativa", in cadrul Centrului Medical Unirea. Recent, fondul de investitii Gemisa a preluat 45% din capitalul Centrului Medical Diagnosis, clinica cu afaceri de 1,1 mil. euro in 2006.