BRD: factoring de 220 mil. euro in primul semestru

Autor: Angela Placinta 04.07.2007
BRD-SocGen a obtinut venituri de 700 de milioane de lei (circa 220 de milioane de euro) din operatiuni de factoring in primul semestru, in crestere cu 157% fata de aceeasi perioada din anul trecut. Factoringul este o cumparare de creante, adica a dreptului de a incasa o factura, pentru un comision de 10-15%.
Numarul clientilor bancii pe acest segment de activitate a ajuns la 450, iar cel al debitorilor a depasit 1.000.
Valoarea operatiunilor de factoring intern s-a majorat in prima jumatate a acestui an cu 174%, pana la 520 de milioane de lei (164 de milioane de euro). "Operatiunile de factoring de import (...) au inregistrat o crestere importanta, de 244% fata de aceeasi perioada a anului anterior", au precizat reprezentantii BRD.
In 2006, banca a derulat operatiuni de factoring in valoare de 1,13 miliarde de lei (328 de milioane de euro), fiind unul dintre cei mai importanti jucatori de pe aceasta piata.
BRD-SocGen este a doua banca din sistem, cu active de peste 8,7 miliarde de euro. Potrivit Factors Chain International, cea mai mare organizatie a companiilor de factoring din lume, anul trecut piata romaneasca de profil s-a ridicat la 750 de milioane de euro.
Pentru a face o comparatie, in Bulgaria veniturile companiilor de factoring au fost de 35 de milioane de euro, in Ungaria - 2,88 miliarde de euro, in Cehia - 4 miliarde de euro, iar in Polonia valoarea operatiunilor de factoring a trecut de 4,4 miliarde de euro.
Un alt jucator important din aceasta piata, Compania de Factoring, infiintata in toamna anului trecut de Banca Transilvania si austriecii de la Intermarket Group, a realizat in primul trimestru o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro. Compania are acum 50 de clienti, din care 80% sunt IMM-uri.
Pentru acest an, societatea se asteapta la o cifra de afaceri de 100-150 de milioane de euro, aferenta unei cote de piata de circa 10%. Estimarile companiei arata ca piata de factoring ar putea trece in acest an de pragul de un miliard de euro.