Productia de piese Logan, mutata de la Brasov la Pitesti

Autor: Alexandru Anghel 26.06.2007
Automobile Dacia a relocat productia de componente ambutisate de la facilitatea de productie de la Brasov pe platforma de la Pitesti in urma divergentelor aparute in colaborarea cu Roman Brasov.
"Ne-au determinat sa ducem productia de piese pentru Logan de la Brasov la Pitesti. La Brasov acum se fac doar piese pentru modelele Dacia iesite din fabricatie", a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia. El nu a putut face o estimare a pierderilor produse de suspendarea temporara a productiei si nici a termenului la care neintelegerile vor fi solutionate.
Dacia a decis in 2003 externalizarea unei componente de productie catre compania Roman, insa in urma dificultatii acesteia de a executa produsele, a decis inchirierea unei hale de productie in cadrul platformei Roman. "In 2003 cand am repartizat productia de piese pentru Logan, in incercarea de a gasi cat mai multi furnizori locali am discutat si cu uzina Roman. Aveau capacitate de productie neutilizata, am preluat-o si am inceput acolo productia pentru Dacia, continuand livrarea de componente catre Roman", a mentionat Stroe.
Reprezentantii Dacia spun ca societatea a produs piese pentru Roman, dar compania nu a platit timp de un an contravaloarea acestora, acumuland datorii de peste 10 mld. lei vechi. Intre timp, Dacia a realizat investitii de circa 1 mil. euro in modernizarea halei si a utilajelor de productie. Automobile Dacia are in inchiriere un spatiu de 35.000 de metri patrati pentru care plateste o chirie de 0,25 de euro plus TVA/mp.
Potrivit Dacia, Roman a blocat de multe ori accesul angajatilor si furnizorilor sai catre punctul de lucru de la Brasov, si, in consecinta, compania a castigat in instanta dreptul de a avea acces la unitatea de productie proprie. La randul lor, reprezentantii Roman au declarat ca Dacia nu si-a respectat promisiunile investitionale. "Ei trebuia sa investeasca sase milioane de euro la Brasov", a mentionat Ioan Neculaie, actionar majoritar la Roman Brasov. "In plus, Roman nu are un leu datorie la Dacia", a continuat el. Actionarul Roman s-a aratat dispus sa preia forta de munca, circa 1.800 de salariati angajati de Dacia la Brasov. Roman are un personal de 3.000 de oameni pentru productia de camioane.