Inca un off-shore necunoscut la Asirom

Autor: Angela Placinta 21.06.2007
Inca o firma off-shore s-a raportat ieri pe RASDAQ ca actionar la Asirom: Damrosch Trading Limited, care detine un pachet de 9,48% din actiuni, participatiile societatilor off-shore la compania de asigurari depasind astfel 24%.
Damrosch Trading Limited a cumparat actiunile saptamana trecuta de la fondul de investitii american QVT, care si-a vandut toata participatia detinuta la asigurator, de 12,8%, pentru circa 21 de milioane de euro.
Pretul pe actiune a fost de 0,85 lei, ceea ce inseamna ca Damrosch Trading Limited a platit aproape 16 milioane de euro ( 51,4 milioane de lei) pentru a intra in actionariatul Asirom.
Off-shore-urile sunt firme inregistrate in tari straine, in general in paradisuri fiscale, care le ofera actionarilor acestora posibilitatea de a-si pastra anonimatul.
Alte doua astfel de firme au cumparat actiuni la Asirom la sfarsitul lunii mai de la fondul american Broadhurst Investments. Este vorba despre Waterwe Ventures Limited, cu 9,55% din actiuni, si Tarkul Estates Ltd., cu o participatie de 5,39%. Dupa toate aceste tranzactii, proprietarii a peste 24% din Asirom, adica actionarii celor trei firme off-shore, raman necunoscuti.
"Nu stiu cine sunt aceste firme, dar probabil incearca sa faca o concentrare de actiuni, pentu a-si alege un membru in Consiliul de Administratie prin metoda votului cumulativ", a declarat pentru ZF Ioan Niculae, proprietarul Interagro, companie care detine aproape 50% din Asirom. Pentru aceasta, spune el, minoritarii au nevoie de circa 33% din titluri, deoarece statutul companiei de asigurari prevede trei administratori.
Asirom este listata la Categoria Baza a pietei RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti. Compania de asigurari are o valoare de piata de 178 de milioane de euro, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,9 lei/actiune. Printre actionarii companiei se mai numara rafinaria Astra, cu circa 8%, si AVAS, cu o participatie de 6%.
Asirom a fost anul trecut al doilea jucator de pe piata asigurarilor, iar in primul trimestru a inregistrat subscrieri de 66,2 milioane de euro (aproape 224 de milioane de lei), cu circa 9% mai mult in euro decat in perioada similara din 2006. Cresterea usoara vine dupa ce anul trecut afacerile companiei practic au stagnat.