Majorarile peste un milion de euro s-au dublat in aprilie

Autor: Roxana Grigorean 18.06.2007
Majorarile de capital de peste un million de euro au ajuns in luna aprilie la aproape 170 mil. euro, dublu fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Cu toatea acestea, aporturile de capital care depasesc pragul de un milion de euro au fost cu 30% mai scazute fata de luna precedenta a acestui an.
Atat in luna aprilie, cat si in luna martie, cel mai mare aport strain la capital a fost adus de catre doua companii cu activitati in domeniul energiei, E.ON Energie si CEZ Distributie. Fiecare dintre aceste majorari de capital a depasit 100 mil. euro. Totodata, Orkla Foods, unul dintre cei mai activi jucatori de pe piata locala a produselor alimentare, a primit un aport de capital de peste 10 mil. eur o. Majorarea de capital a fost facuta anterior de reprezentantii companiei prin nevoia de a sustine investitiile in cele cinci fabrici detinute la nivel local.
Majorarile de capital in asigurari, banci, servicii financiare sau in domeniul componentelor auto au fost nelipsite in a patra luna a anului, continuand trendul din primul trimestru. Astfel, daca in primele trei luni au fost facute majorari importante de capital de catre Renault, Honda, DaimlerChrysler si Trelleborg Automotive, in luna aprilie a fost inregistrat aportul adus de compania Comau Romania la Bihor. Compania efectueaza servicii de proiectare pentru industria auto.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta care se ia in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. La inventarierea acestui indicator mai sunt cuprinse imprumuturile acordate de firmele straine subsidiarelor locale si profitul reinvestit al companiilor.