Dobanda la certificatele de trezorerie pe un an coboara la 7,14%

Autor: Liviu Chiru 14.06.2007
Randamentul la certificatele de trezorerie pe un an a coborat usor, la 7,14% pe an, cu sapte puncte de baza (0,07 puncte procentuale) sub nivelul stabilit la licitatia din mai.
Ministerul Economiei si Finantelor a plasat ieri integral emisiunea de ceritificate pe un an in valoare de 100 de milioane de lei (30,5 mil. euro), in conditiile in care cererea investitorilor a totalizat 324 de milioane de lei (99 mil. euro). Nivelul ridicat de lichiditatii de pe piata monetara a facut ca investitorii sa ceara randamente mai mici. In aceste conditii, Trezoreria a reusit sa atraga intreaga suma planificata, chiar in conditiile in care a respins ofertele de cumparare la un randament mai mare de 7,18% pe an.
BNR a anuntat ieri ca nu organizeaza luna aceasta licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni. La inceputul saptamanii banca centrala a sterilizat integral excesul de lei de pe piata monetara prin depozite la o luna. Dobanzile pe termen scurt se mentin la 7%-7,5% pe an. Bancile au cumparat certificate in valoare de 52,7 milioane de lei in contul clientilor, iar in cont propriu au investit putin peste 47 de milioane de lei.
Piata valutara interbancara a fost ieri destul de volatila, insa oscilatiile au avut loc pe fondul unor miscari la nivel regional determinate de ordinele jucatorilor speculatori.
"Volumele tranzactionate au fost importante. Oscilatiile au fost determinate de ordinele clientilor nerezidenti, care au cumparat euro in prima parte a zilei, dupa care au inceput sa vanda. Ma astept insa ca euro sa coboare sub 3,25 lei in perioada urmatoare, in conditiile in care nu exista presiune pe cumparare din partea clientilor comerciali, iar alte motive pentru cresterea cursului nu se intrevad momentan", apreciaza Dragos Balaci, dealer-sef al ABN Amro.
Euro a inceput ziua la 3,2630 lei, iar in primele ore a castigat teren, urcand pana la un maxim de 3,2740 lei. Ulterior au aparut in piata interese de vanzare de valuta, cotatiile coborand treptat pana la 3,26 lei pentru un euro, la inchiderea pietei. BNR a calculat ieri un curs de 3,2721 lei pentru un euro, cu 1,15 bani mai mult decat in ziua precedenta. Dolarul a castigat 2,28 lei, urcand la 2,4655 lei, dupa ce a inregistrat aprecieri in fata euro pe pietele internationale.