SIF Transilvania pierde 6,3% sub presiunea gratuitelor

Autor: Andrei Chirileasa 08.07.2008
Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis sedinta de ieri cu o scadere de 6,3%, dupa intrarea la tranzactionare a actiunilor distribuite cu titlu gratuit in cadrul majorarii de capital de anul trecut.
CNVM a hotarat miercurea trecuta deblocarea actiunilor SIF Transilvania, dupa ce SIF-ul a castigat procesul intentat de Cocor privind anularea majorarii de capital. Cele 546 de milioane de actiuni SIF Transilvania au devenit ieri disponibile la tranzactionare. Brokerii sustin ca unii investitori s-au grabit sa-si vanda actiunile primite in majorarea de capital, dupa un an de asteptare.
"Majoritatea clientilor care aveau actiuni SIF Transilvania din majorare si le-au vandut. Mi se pare firesc sa fie asa dupa ce investitorii au stat cu actiunile blocate un an", a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Presiunea la vanzare a dus pretul in jos, mai ales pe finalul sedintei, insa cotatiile au inregistrat variatii puternice pe parcursul zilei. In deschidere, actiunile SIF3 au castigat 7,2%. Dupa o ora de tranzactionare insa, au inceput sa apara mai multe ordine la vanzare, iar pretul a scazut cu 7,2%.
Volumul tranzactiilor de ieri de pe SIF3 s-a ridicat la 13 milioane de actiuni, de zece ori peste nivelul mediu din acest an, de circa 1 milion de actiuni pe zi, in timp ce tranzactiile s-au ridicat la 4 mil. euro.
"Toata lumea se asteapta ca o mare parte din actiuni sa se regaseasca la investitori, care s-au saturat de asteptat si de scaderi si care le vor vinde", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.