Razboiul dintre actionarii rusi si britanicii de la TNK-BP ia amploare

Autor: Diana Zagrean 23.06.2008
Mikhail Fridman, miliardarul rus care detine pachetul majoritar al TNK-BP, a lansat de curand o serie de acuzatii la adresa conducerii companiei, argumentand ca "aroganta" acestora este principalul motiv al problemelor aparute in cadrul joint-venture-ului petrolier, scrie Financial Times.
Reprezentantii BP au raspuns imediat declaratiilor miliardarului, declarand ca grupul de actionari rusi Alfa-Access-Renova a lansat unele acuzatii nefondate cu scopul de a submina puterea managerilor companiei pentru a-si promova propriile interese.
Conducerea BP a adaugat ca rezultatele obtinute de la infiintarea joint venture-ului in 2003 au fost remarcabile din puncul de vedere al cresterii productiei, al costurilor mici de gasire a zacamintelor si a rentabilitatii capitalului. De asemenea, conducerea companiei a declarat ca TKN-BP a obtinut rezultate superioare fata de orice alte companii rusesti in ceea ce priveste gasirea de noi zacaminte.
Fridman a condamnat in declaratiile sale performantele britanicilor in comparatie cu evolutia Lukoil. De asemenea, miliardarul a respins atacurile conducerii companiei, catalogandu-le drept o metoda de acoperire a lipsei de "argumente reale" de care acestia sufera, fiind presati de actionari sa-si faca datoria.
"Ei ne acuza ca incercam sa preluam puterea prin metode demne de anii '90. Este o abordare foarte cinica. Din contra, partenerii nostri sunt cei care utilizeaza metode invechite. Limba engleza are un cuvant potrivit pentru ei: aroganta. Noi am simtit atitudinea lor ostila de mai multe luni de zile", a declarat Fridman.
BP si partenerii lor din Rusia cu care impart joint-venture-ul TKN-BP in proportie de 50/50 sunt blocati intr-o disputa despre care britanicii spun ca se datoreaza dorintei de putere a actionarilor rusi, iar grupul condus de Fridman afirma ca nu face decat sa isi apere drepturile.
Reprezentantii BP au declarat saptamana aceasta ca formula de conducere a TKN-BP a functionat foarte bine in ultimii cinci ani spre avantajul tuturor actionarilor. De asemenea, comunicatul inaintat de britanici a decis atitudinea lui Robert Dudley, CEO al TKN-BP, drept "reticenta la a face concesii in fata presiunilor unui grup de actionari".
"Acest conflict nu ar exista daca AAR ar schimba actiunile TNK-BP pe actiuni ale BP", referindu-se la un posibil schimb de actiuni prin care grupul rus ar prelua controlul companiei britanice.
Angajatii straini din cadrul TKN-BP au fost supusi in ultima vreme la presiuni administrative din cauza vizelor, a permiselor de munca si a unei investigatii legate de incalcarea legilor muncii.
Grupul de actionari rusi a anuntat saptamana trecuta ca va actiona in instanta compania britanica pentru a reduce numarul de angajati BP din cadrul companiei si puterea de decizie a acestora in privinta subsidiarei TNK-BP Holding, acuzandu-i de organizarea unei "sedinte ilegale a consiliului director".
Actionarii rusi vor da in judecata compania britanica pana la data de 26 iunie, pentru a stopa sedinta anuala a TNK-BP Holding, care ar avea loc in acea zi, conform declaratiilor lui Fridman.