Kingston a vandut memorii de 4,7 mil. $

Autor: Sabin Popescu 19.06.2008
Firma americana Kingston Technology, producator de memorii RAM pentru PC-uri si stick-uri USB, a inregistrat o cifra de afaceri de 4,7 mil. $ (3,1 mil. euro) pe piata locala in primele cinci luni ale acestui an, in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut.
"Cantitativ, cresterea este de peste 100% la modulele de memorie RAM si de peste 50% la memoriile flash (care includ stick-urile USB si cardurile de memorie pentru aparate foto, PDA-uri sau telefoane mobile - n.red.)", a declarat Mihai Marcu, directorul de dezvoltare al companiei pentru Romania, Moldova si Bulgaria.
Pentru intreg anul 2008, Kingston anticipeaza un avans de 30% a vanzarilor pe piata locala, de la 10 mil. dolari (7,3 mil. euro) la 13 mil. dolari (8,4 mil. eur o).
Reprezentantii companiei anticipeaza ca 53% dintre memoriile vandute vor fi stick-uri USB sau carduri pentru dispozitive mobile. "In ultimii trei ani, afacerile Kingston au crescut de patru ori fata de 2005. Vedem inca un mare potential in Romania si estimam o crestere uniforma pe toate segmentele pe care activam", a declarat Pawel Smigielski, directorul Kingston pentru Europa de Est. El a adaugat ca vanzarile companiei in Europa de Est au atins anul trecut valoarea de 200 mil. dolari (146 mil. euro), Romania fiind a treia piata ca importanta din regiune, dupa Polonia si Cehia.
Potrivit propriilor estimari, Kingston avea anul trecut o cota de 11% pe piata RAM din Romania si tinteste un nivel de 17,7% in 2008. Compania estimeaza ca pe piata se vor comercializa 1,5 milioane de module anul acesta. Principalii competitori pe acest segment sunt Kingmax si A-Data.
In ceea ce priveste stick-urile USB, reprezentantii Kingston considera ca piata romaneasca va ajunge anul acesta la 1,1 milioane de unitati, compania vizand o cota de 25% din piata. Piata cardurilor de memorie este estimata la 2,01 milioane de unitati, obiectivul Kingston fiind tot o cota de 25%. Principalul competitor pe segmentul memoriilor Flash este compania americana SanDisk.
Reteaua de distributie a Kingston este formata din Asbis Romania, Asesoft Distribution, Avenir Telecom, Avnet, K-Tech (UltraPro), R.H.S. Company, Senorg Romania, Tornado Sistems si World Comm.