Comisia Europeana preseaza pentru ieftinirea SMS-urilor

Autor: Adrian Seceleanu 16.06.2008
Viviane Reding, comisarul UE pentru media si societatea informationala, s-a declarat "dezamagita" de procentul cu care operatorii telecom au redus tarifele pentru mesajele SMS transmise in roaming.
Ea a precizat ca "doar un miracol" poate opri Comisia Europeana sa emita o decizie prin care sa reglementeze aceste preturi.
"Pretul SMS-urilor a ajuns acum la 28 de eurocenti, fata de 29 de eurocenti in ianuarie. Nu sunt impresionata de aceasta reducere", a spus Reding. Ea a declarat anterior ca le va impune operatorilor sa adauge o "suprataxa" de cel mult 3 eurocenti pe SMS pentru mesajele trimise in roaming. Avand in vedere ca, in medie, costul unui mesaj SMS trimis local este de 7 eurocenti, pretul unui SMS in roaming ar urma sa ajunga la 10 eurocenti.
In replica, Asociatia operatorilor GSM a precizat ca in ultimul an pretul SMS-urilor in roaming a scazut cu 18%. Conform aceleiasi surse pretul serviciilor de internet in roaming a scazut in 12 luni (pana in aprilie 2008) cu 25%, in timp ce traficul de date in roaming a urcat cu 75%. Viviane Reding le-a impus operatorilor un termen limita de a reduce preturile la serviciile de date in roaming, amenintand ca in caz contrar va reglementa aceste tarife.