Microsoft: Nivelul utilizarii versiunilor in limba romana a Windows si Office a crescut cu 50% anul trecut

Autor: Sabin Popescu 29.05.2008
Vanzarile de licente de tip OEM (preinstalate) ale sistemului de operare Windows in limba romana si engleza se realizeaza, in prezent, in proportie aproximativ egala, conform estimarilor Microsoft Romania, reprezentanta locala a celui mai mare producator

"In organizatiile mari, cresterea nivelului utilizarii versiunilor in limba romana a sistemului de operare Vista si a suitei Office 2007 a fost de aproximativ 50% anul trecut fata de 2006", a declarat pentru ZF Tudor Galos, directorul diviziei Windows din cadrul Microsoft Romania.
Oficialul companiei a precizat ca in zona licentelor preinstalate (OEM), raportul vanzarilor celor doua versiuni ale sistemului de operare este de 50%-50%.
"Exista unele variatiuni, care sunt de obicei influentate de catre aparitia service-pack-urilor (colectii de actualizari software - n. red.). Spre exemplu, Service Pack 1 pentru Windows Vista a fost lansat la inceputul lunii aprilie numai in limba engleza, cea in romana fiind disponibila la sfarsitul lunii. Ast fel, in aceasta perioada s-au inregistrat mai multe vanzari ale versiunii in engleza", a adaugat Galos.
El a mai spus ca in zona licentelor de volum, unde Microsoft realizeaza o mare parte din vanzari, raportul dintre versiunile in limba romana si cea in limba engleza este dificil de monitorizat: "Companiile pot opta pentru o editie speciala a sistemului de operare - Vista Enterprise - care poate fi utilizata in orice limba. In companiile multinationale, spre exemplu, managementul poate alege limba franceza, departamentul IT poate opta pentru engleza, iar angajatii pentru romana, astfel incat nu se poate realiza o statistica precisa", a mai spus Galos.
De obicei editiile in limba romana sunt preferate de catre utilizatorii din zona de business, in special de catre cei care au inceput sa interactioneze de curand cu PC-urile, conform aprecierilor Microsoft Romania.
"In schimb, utilizatorii care au experienta in domeniu nu se multumesc decat cu o versiune in limba engleza. De aceea am ales sa nu localizam Windows Server", a declarat Galos.
Microsoft Romania investeste puternic in procesul de localizare si estimeaza ca procentul utilizarii versiunilor in limba romana a aplicatiilor sale va continua sa creasca, avand potentialul de a le depasi in vanzari pe cele in engleza. "In prezent avem localizat si serviciul Office Online (care ofera sabloane, cursuri de training in romana), precum si o mare parte din Windows Live (Messenger, Mail, Photo Gallery)", a spus Galos, adaugand: "Tinand cont ca impingem versiunile in limba romana, avem mari sperante ca acestea se vor vinde mult mai bine de acum inainte".
Compania a lansat de curand, impreuna cu Siveco, AMD (Advanced Micro Devices) si producatorul de PC-uri Complet Electro Serv (CES), membru al grupului Altex, programul Myria Educational 2008, adresat elevilor de scoala primara si gimnaziu. PC-urile sunt furnizate cu versiunile in limba romana a Vista Home Premium, Office (prepaid), Microsoft Math, precum si cu softurile educationale AeL.
Veniturile Microsoft Romania ar putea creste cu pana la 35% in anul fiscal ce se incheie la 30 iunie 2008. Oficialii companiei au precizat ca reprezentanta locala a gigantului software a inregistrat un avans de 53% al afacerilor in 2007. Potrivit Ministerului Finantelor, compania a raportat in anul calendaristic 2006 un profit net de 4,04 mil. euro, la o cifra de afaceri de 16,33 mil. euro.
Compania intentioneaza sa isi mentina ritmul de crestere si prin accesarea fondurilor structurale europene.


XP, cel mai mare rival al Windows Vista
Windows XP, lansat de catre Microsoft in urma cu sapte ani, este utilizat pe aproximativ 80% din totalul PC-urilor cu sisteme de operare dezvoltate de catre gigantul software, potrivit studiilor mai multor firme de cercetare a pietei.
La sfarsitul anului trecut, firma de analiza a pietei Forrester Research a realizat in Statele Unite o statistica pe un esantion de 600 de companii cu peste 1.000 de angajati, descoperind ca Windows XP a devenit o solutie standard in mediul de afaceri. Vista, al saselea sistem de operare lansat de catre cel mai mare producator de software din lume, este amenintat mai degraba de catre predecesorul sau decat MacOS (Apple) sau Linux.
Circa 84% din totalul PC-urilor incluse in studiul Forrester rulau Windows XP, in crestere fata de procentul de 67% raportat in anul precedent. In ceea ce priveste adoptia Windows Vista, circa o treime din participantii la studiu au precizat ca vor realiza upgrade-ul pana la sfarsitul anului 2008, in timp ce 17% vor amana trecerea pana in 2009 sau 2010.
Studiul mai releva faptul ca un numar mare de companii asteptau cu nerabdare colectia de actualizari Service Pack 3 pentru Windows XP, care a fost deja lansata pe piata.
Al Gillen, analist la firma de cercetare a pietei IDC (International Data Corporation), a estimat ca pana la sfarsitul acestui an, aproximativ 60% din computerele destinate consumatorilor finali si circa 70% din cele dedicate mediului de business vor rula in continuare Windows XP.
Studiul IDC poate parea putin surprinzator, deoarece firma de analiza estimeaza ca, anul acesta, 94% din computerele nou achizitionate cu un sistem Windows preinstalat vor rula Vista. In ceea ce priveste mediul de afaceri, procentul este de 75%.
Cifra include, de asemenea, companiile care achizitioneaza sistemul, dar aleg sa faca un downgrade in favoarea XP.
De la inceputul acestui an, utilizatorii de Windows XP din toata lumea au postat pe bloguri, forumuri si petitii online mai multe mesaje prin care incearca sa prelungeasca viata sistemului de operare, pe care Microsoft intentioneaza sa il retraga de pe piata in luna iunie. Gigantul software a amanat o data termenul de retragere a Windows XP de pe piata, insa nu a lasat de inteles ca ar putea face-o din nou.
De asemenea, Microsoft planuieste sa sisteze serviciul de asistenta tehnica gratuita si garantie pana in aprilie 2009, urmand sa furnizeze un nivel mai limitat de asistenta tehnica pana in 2014.