Rezervele de petrol ale Romaniei valoreaza 45 mld. euro. Ce avem de castigat?

Autor: Roxana Petrescu 22.05.2008
Statul a incasat anul trecut doar 85 de milioane de euro din redeventele pe petrol Barilul a ajuns la 130 $.

Triplarea pretului titeiului in ultimii ani. pana la 130 de dolari pe baril, a dus rezervele Romaniei de aproximativ 550 de milioane de barili de petrol, aflate toate in exploatarea Petrom, la o valoare de peste 45 mld. euro. Aceasta inseamna circa 30% din PIB sau valoarea tuturor importurilor Romaniei in 2007.
Statul a incasat anul trecut doar 85 de milioane de euro din redeventele pe petrol, in conditiile in care Petrom a scos din pamant 32,6 milioane de barili. Valoarea extractiei la cursul petrolului de anul trecut, de 63 $/baril, se ridica la 2 mld. $ (1,44 mld. euro), dar costul de extractie al acestor 32,6 milioane de barili a fost de doar 550 mil. $ (396 mil. euro). Extractia unui baril de petrol in Romania a costat anul trecut circa 16,83 $/baril, conform datelor Petrom.
Anul acesta, valoarea productiei Petrom s-ar putea dubla, daca barilul va ajunge la un pret mediu de 120 $. In conditiile in care castigul in bani al statului din aceste rezerve a caror valoare a ajuns la zeci de miliarde de euro se masoara in zeci de milioane, care este principalul avantaj pe care Romania il are ca tara producatoare de petrol?
"Romania beneficiaza doar prin aceasta redeventa, despre care stim ca se afla sub nivelul practicat in alte tari, lucru care sta de fapt la originea tuturor contestatiilor in ceea ce priveste contractul de privatizare al Petrom", spune Adriana Marin, seful departamentului de analiza din cadrul CA IB Securities.
In acelasi timp, avantajul Romaniei nu este total fata de o tara lipsita de resurse ca Polonia sau Ungaria pentru ca la randul sau productia interna nu acopera necesarul de consum decat in proportie de 40-50%. Astfel, piata locala nu este ferita de fluctuatiile globale, toate tendintele de pret fiind preluate la nivelul consumatorului.
Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), redeventa Petrom pentru titei ar putea ajunge anul acesta la 374 de milioane de lei (104 milioane de euro), in contextul in care valoarea productiei Petrom ar putea ajunge pana la 4 mld.$ (2,52 miliarde de euro) la un nivel al barilului de 120 de dolari.
"Cred ca valoarea redeventei pe care o va plati Petrom anul acesta s-ar putea ridica la 374 de milioane de lei pentru extractia de titei, in timp ce suma platita pentru partea de gaze ar putea ajunge la un nivel de 406,7 milioane de lei (113 milioane de euro). Nu cred ca putem asista la dublarea sumelor de anul trecut in contextul dublarii barilului de titei", spune Bogdan Gabudeanu, presedintele ANRM.
Aceste sume vin din aplicarea unui procentaj cuprins intre 3,5 si 13,5% din valoarea productiei brute extrase de companie. Valoarea productiei se calculeaza si in functie de pretul mondial al titeiului.
Tinand cont de suma pe care statul a incasat-o anul trecut, media care sa ia in calcul pentru stabilirea redeventei este de circa 6%.
"Redeventa nu este o suma fixa. Redeventa reprezinta o cota procentuala, care variaza intre 3,5 si 13,5% din valoarea productiei brute extrase. Aceasta se determina in functie de cantitatile produse si de preturile de piata pentru petrol si gaze sau de preturile de referinta stabilite de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru operatiunile petroliere de exploatare a zacamintelor petrolifere", spun reprezentantii Petrom.
Prezenta acestor rezerve extrem de valoroase pe teritoriul Romaniei nu a putut stopa in niciun fel ascensiunea preturilor la pompa, care de la inceputul anului s-au scumpit cu 12-18%.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, reia intre timp atacul asupra celei mai mari companii romanesti, in ciuda faptului ca aproape 1,7 miliarde de euro din bugetul de stat sunt adusi exlcusiv de aceasta companie din accize si redevente petroliere. Accizele nu sunt platite insa propriu-zis de companie, ci sunt colectate de la cumparatorii de benzina si transferate statului.
Vosganian a avut mai multe aparitii in presa in ultima vreme in care a precizat ca nu gaseste motive pentru scumpirile la gaze, energie electrica sau chiar ale preturilor la carburanti, desi aceste preturi nu sunt fixate de Guvern, iar piata produselor petroliere este una complet libera, unde preturile pentru consumator se formeaza in functie de jocul cererii si al ofertei.
"Eu cred ca Petrom isi va da foarte bine seama ca nu poate continua la nesfarsit cu aceasta strategie de campanie exclusiva, in conditiile in care administreaza intreaga resursa de petrol a tarii. Eu cred ca va intelege acest lucru. Eu le-am lansat un mesaj si sper sa inteleaga pana la urma faptul ca avem petrol care trebuie sa ne asigure o anumita securitate energetica, iar la nivel international sper ca se va cauta printr-o solutie a dialogului o formula care sa evite astfel de socuri pentru economia mondiala", a afirmat Vosganian, citat de Mediafax.
Raspunsul Petrom precizeaza ca pretul nu este facut de actionariatul unei companii, ci exclusiv de conditiile de piata.
"Indiferent daca actionariatul este de stat sau privat, pretul carburantilor ar fi fost acelasi. Este o conjunctura negativa internationala in ceea ce priveste pretul produselor petroliere. Politica de preturi a Petrom este similara cu cele practicate in tarile Uniunii Europene si reflecta competitia de pe piata. Preturile Petrom au o evolutie dinamica, bazata pe cotatiile internationale ale carburantilor, dar si pe competitia de pe piata", spun reprezentantii Petrom.
Ministrul afirmase, saptamana trecuta, ca reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor vor discuta cu producatorii si comerciantii de carburanti in privinta cresterilor de preturi. Atunci Vosganian a lasat sa se inteleaga ca Petrom ar trebui sa practice preturi mai mici, pentru ca grupul OMV, care detine controlul companiei, a beneficiat la privatizarea Petrom de o serie de clauze avantajoase.