Actiunile Broker au pierdut 23% intr-o saptamana

Autor: Andrei Chirileasa 14.05.2008
Titlurile societatii de servicii financiare Broker Cluj (BRK) au pierdut 23% in ultima saptamana, pe fondul vanzarilor realizate de principalul actionar al companiei, Ioan Cartis.
Ieri, titlurile Broker au inchis sedinta de tranzactionare cu o scadere de peste 11%, in conditiile in care valoarea tranzactiilor a urcat la 1,33 mil. lei (0,36 mil. euro), mult peste media din ultima saptamana.
Ioan Cartis, principalul actionar al Broker cu o participatie de 8,39%, a vandut in sedinta de luni un pachet de 200.000 de actiuni la pretul mediu de 0,807 lei, incasand astfel circa 161.000 de lei (44.000 de euro). El a continuat vanzarile si in sedinta de ieri.
"Am vandut si astazi (ieri - n.red.) un pachet mic de actiuni. Voi mai vinde niste pachete de actiuni pentru a acoperi niste cheltuieli personale. Int entionez insa sa rascumpar actiunile si, mai mult, sa depasesc participatia pe care o detin in prezent", a declarat pentru ZF Ioan Cartis.
De la inceputul anului, actiunile Broker au pierdut circa 65% din valoare, excluzand corectia aferenta majorarii de capital cu actiuni gratuite pe care Broker urmeaza sa o deruleze. Scaderea titlurilor Broker a fost una dintre cele mai severe de pe Bursa, fiind de doua ori mai puternica decat cea a titlurilor SIF, care au pierdut in medie 38% in aceeasi perioada.
"Sunt ingrijorat de ce se intampla pe Bursa, ca toata lumea, dar nu sunt speriat. Cred ca inspre toamna lucrurile isi vor reveni", a precizat Cartis. Participatia sa in cadrul Broker valoareaza in prezent 4,5 mil. euro, fata de circa 13 mil. euro la inceputul anului. Valoarea companiei s-a redus in aceasta perioada de la 155 mil. euro la 54 mil. euro.