Julius Baer a pierdut 150 mil. dolari pe Bursa din octombrie pana in ianuarie

Autor: Andrei Chirileasa 02.04.2008
Cel mai mare investitor strain de pe Bursa nu a realizat vanzari sau cumparari semnificative in primul trimestru (31 octombrie 2007 - 31 ianuarie 2008).

Fondurile americane ale bancii de investitii elvetiene Julius Baer nu si-au modificat portofoliul de actiuni romanesti in perioada octombrie 2007 - ianuarie 2008, insa valoarea detinerilor acestora s-a redus de la 451 mil. dolari la 297 mil. dolari, potrivit raportarilor trimestriale transmise catre Securities and Exchange Comission (SEC), autoritatea de supraveghere a pietei de capital din SUA.
Julius Baer International Equity Fund, cel mai mare fond de pe Bursa, a vandut in aceasta perioada 175.000 de actiuni BRD, 90.000 de actiuni Transelectrica (TEL) si circa 3 milioane de actiuni Socep Constanta (SOCP), valoarea acestor pachete de actiuni fiind de circa 2 mil. euro, nesemnificativa la nivelul portofoliului. Desi nu a mai realizat achizitii suplimentare, fondul a participat la majorarile de capital de la Ardaf Cluj (ARDF), Remedia Deva (RMAH) si Concefa Sibiu (COFI), in baza dreptului de preferinta.
Valoarea detinerilor fondului s-a redus insa cu 130 mil. dolari, de la 377 mil. dolari la 247 mil. dolari, pe fondul scaderii generalizate a actiunilor de pe Bursa.
In perioada de raportare, indicele BET al celor mai importante zece companii de la BVB a pierdut circa 30%, scaderea fiind pusa pe seama vanzarilor fondurilor straine de investitii, in contextul crizei de pe piata americana.
In perioada iulie - octombrie a anului trecut, fondul vanduse o parte din detinerile la BRD si la SIF-uri, valoarea exiturilor sale ridicandu-se la circa 50 mil. euro, insa cumparase actiuni la Impact si la o serie de companii de pe RASDAQ. De la sfarsitul lunii octombrie insa, fondul american si-a redus activitatea pe Bursa de la Bucuresti atat pe partea de vanzare, cat si pe partea de cumparare.
Fondul detinea la sfarsitul lunii ianuarie participatii de 0,98% din Petrom, 0,63% din BRD si pachete de actiuni cuprinse intre 0,6% si 0,9% la cele cinci societati de investitii financiare (SIF).
Fondul mai detinea 8,46% din Impact, 5,12% din Biofarm si circa 3% din Rompetrol Rafinare (RRC).
Cel de-al doilea, fond, Julius Baer International Equity II, si-a pastrat nemodificat portofoliul pe Bursa, potrivit raportarilor, controland 0,41% din Petrom si 0,28% din BRD. Valoarea acestor doua participatii s-a redus din octombrie pana in ianuarie cu 23,8 mil. dolari.