Forta de munca din Romania, a doua scumpire din UE

Autor: Mihai Bobocea 17.03.2008
Costul fortei de munca din Romania a inregistrat o crestere de aproape 22% in ultimul trimestru (T4) din 2007, fata de aceeasi perioada din 2006, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Cresterea reprezinta a doua scumpire ca intensitate dintre toate statele Uniunii Europene, dupa cea din Letonia (30%). Spre comparatie, cresterea medie din statele UE a fost de 3,5%, de sase ori mai lenta decat in Romania.
Cresteri asemanatoare cu cea din Romania au mai avut in T4 2007 si Letonia si Lituania (circa 20% fiecare), in timp ce in Bulgaria ritmul a fost de 18%.
Conform statisticilor europene, cele mai mari cresteri ale costului fortei de munca pe piata locala au avut loc in constructii (aproape 28% in T4), urmate de cele din servicii (21%) si din industrie (20%).
Potrivit Eurostat, costul raportat al fortei de munca include atat remuneratia prin pachetul salarial, cat si obligatiile de tipul impozitului pe salarii si contributiile sociale.
Calcule recente arata ca scumpirea fortei de munca din Romania anului trecut a depasit ritmul productivitatii medii din economie.
Institutul National de Statistica a calculat in premiera anul acesta cresterea productivitatii pe intreaga economie, cresterea pe 2007 fiind de 17,8%.
In acelasi timp, cresterea salariului mediu brut a fost de 23% anul trecut (ritm apropiat de datele publicate de Eurostat), deci peste productivitate.
Desi anul trecut ritmul salariilor l-a depasit pe cel al productivitatii, media ultimilor cinci ani este inca favorabila productivitatii, care a crescut peste ritmul scumpirii fortei de munca.