Economia a accelerat puternic in ianuarie

Autor: Mihai Bobocea 10.03.2008
Economia a crescut puternic in luna ianuarie, principalele elemente (de la industrie la retail) aratand ca prima luna a anului a fost cea mai buna din ultima perioada.
Productia industriala a crescut cu 6,1% fata de ianuarie 2007, peste ritmul mediu inregistrat in 2007 (5,4%). Constructiile au mentinut cresterea exploziva (29,5% fata de ianuarie 2007), in timp ce vanzarile din comertul cu amanuntul (retail) au plusat cu 16,6% (media anului trecut fiind de 17,8%).
Cresterile puternice din productie si servicii au fost reflectate si in veniturile bugetare, al caror ritm a fost de 60% in ianuarie, fata de aceeasi luna din 2007. In plus, salariul mediu net pe economie a inregistrat in ianuarie cea mai mare crestere an la an in lei din ultimii sase ani - 31%, cresterea in euro fiind de doar 21%, din cauza deprecierii medii a leului fata de euro in acest timp.
Pe de alta parte, inflatia a ajuns la un nou record al ultimilor doi ani in ianuarie (7,26%), piata asteptand acum o inflatie de peste 8%-8,5% in primul trimestru al anului. Datele de pana acum, agregate cu estimarile Comisiei de Prognoza, indica o crestere economica potentiala pe primul trimestru peste media de 6% a anului trecut.