Acordul pentru oleoductul Constanta-Trieste va fi semnat la Bucuresti

Autor: Mediafax 25.02.2008
Acordul de asociere dintre Romania, Serbia, Croatia si Italia, patru din cele cinci tari implicate in realizarea oleoductului Constanta-Trieste, denumit Pan European Oil Pipeline (PEOP), pentru infiintarea companiei de dezvoltare a proiectului va fi semnat, in 27 martie, la Bucuresti, informeaza Mediafax.

Forma finala a acordului de asociere pentru infiintarea companiei de proiect va fi discutata la Zagreb (Croatia), la 6 martie.

Constructia conductei face parte din obiectivului Uniunii Europene de reducere a dependentei energetice fata de Rusia si tarile din Orientul Mijlociu.

Oleoductul Constanta-Trieste, cu o lungime de 1.400 kilometri, va traversa Romania, Serbia, Croatia si Slovenia, spre Italia, si va fi una dintre rutele directe de transport al petrolului din zona estica a Marii Negre catre piata europeana.

Capacitatea anuala a conductei va fi de 60-90 de milioane de tone de petrol (1,2-1,8 milioane de barili pe zi), iar finalizarea lucrarilor este estimata pentru 2012. Costurile PEOP se ridica la circa 3,5 miliarde de dolari.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro