Euro ramane sub 3,66 lei

Autor: Liviu Chiru 22.02.2008
Cotatiile leu/euro au oscilat si ieri intr-o banda ingusta pe piata interbancara de la Bucuresti, ramanand sub nivelul de 3,66 lei pentru un euro, pe fondul unui apetit redus pentru tranzactionare.
BNR a calculat un curs de 3,6578 lei pentru un euro, cu 1,03 bani peste nivelul precedent, aceasta fiind a treia zi consecutiva de crestere. Dolarul a urcat cu 0,2 bani, pana la 2,4795 lei.
"Piata a fost foarte calma, volumele tranzactionate fiind modeste", a comentat un dealer. Piata interbancara s-a deschis in cotatii de 3,65 lei pentru un euro, iar in primele ore de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, punand presiune pe deprecierea monedei locale. Astfel, euro a urcat pana la un maxim de 3,66 lei, nivel de la care au aparut pe piata interese de vanzare. Pan a la sfarsitul zilei cotatiile au oscilat in aceasta banda, piata inchizandu-se la un nivel de 3,6550 lei pentru un euro.
Dobanzile pe termen scurt au urcat usor pe piata monetara, osciland intre 9,5% si 10% pe an, in conditiile in care la sfarsitul saptamanii se incheie perioada actuala de constituire a rezervelor minime obligatorii, astfel ca bancile au atras lichiditati pentru a-si realiza nivelul de rezerve. Totodata, BNR a intervenit de doua ori pe piata pe parcursul acestei saptamani pentru a absorbi leii in exces, depozitele atrase avand scadenta la inceputul saptamanii viitoare, cand dealerii estimeaza o cerere mai mare de lichiditati din partea companiilor, care vor avea de facut plati catre buget.