Dupa incercarea de preluare a Electrica Muntenia Sud, Iberdrola investeste 300 mil. euro in centrale eoliene

Autor: Roxana Petrescu 13.02.2008
Grupul spaniol Iberdrola, unul dintre gigantii energetici la nivel european, a achizitionat 50 de proiecte pentru parcuri eoliene in estul tarii prin intermediul diviziei de energie regenerabila Iberdrola Renovables, valoarea tranzactiei situandu-se intre

Societatea care dezvolta aceste proiecte este Eolica Dobrogea (Schweiz) AG, care are in structura sa societatea romaneasca Rokura si firma elvetiana NEK Umwelttechnik AG, ambele active in domeniul energiilor regenerabile. Cele 50 de proiecte achizitionate au o capacitate instalata totala de 1.600 MW, adica mai mult decat cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda.
"Valoarea tranzactiei se situeaza intre 200 si 300 de milioane de euro, in functie de capacitatea finala. Considerand ca vor fi instalate generatoare eoliene de 2 MW, rezulta un numar de 800 de locatii care fac obiectul zonei de interes din Dobrogea. Constructia primelor ferme va incepe in 2008 si vor deveni operationale din 2009", spun reprezentantii Rokura.
Acesta este unul dintre cei mai importanti pasi facuti de compania spaniola pe piata locala dupa tentativa esuata de preluare a Electrica Muntenia Sud, proces castigat la italienii de la Enel.
Iberdrola Renovables are la nivel international o capacitate instalata de 7.704 MW la sfarsitul anului trecut, cu 74% mai mult comparativ cu 2006. Reprezentantii Iberdrola nu au putut fi contactati pentru detalii suplimentare.
"Aceasta investitie constituie un element de baza pentru realizarea angajamentelor Romaniei asumate la nivel european privind politica energetica. Investitorii isi exprima incredrea ca autoritatile romane vor acorda sprijinul necesar pentru realizarea acestei investitii majore", spun sursele citate.
Iberdrola mai este implicata intr-o serie de proiecte pe segmentul producerii de energie, cel mai important dintre acestea fiind depunerea unei oferte angajante pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. La acestea se adauga intentia de a participa la anumite proiecte de retehnologizare ale grupului aflate in proprietatea Termoelectrica. In acelasi timp, Iberdrola si-a manifestat interesul pentru participarea la privatizarea celor trei complexuri energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Acest proces este deocamdata blocat, intentia statului fiind aceea de a forma o mare companie energetica in care sa fie incluse si doua din cele trei complexuri. Singurul care ar putea fi privatizat este CE Craiova.
Rokura este prezenta in Romania din 1992 cu activitati in domeniile comunicatiilor si automatizarilor industriale, iar in ultimii ani a dezvoltat proiecte si in domeniul energiilor regenerabile.
NEK Umwelttechnik AG este o societate elvetiana de inginerie specializata in dezvoltarea proiectelor in domeniul energiilor regenerabile. Colaborarea cu Rokura a inceput in 2003 pentru valorificarea potentialului eolian al regiunii Dobrogea.
Potrivit datelor din piata, anul trecut existau pe teritoriul Romaniei 22 de turbine eoliene care asigurau o productie de 4.947 de MWh, nivel infim comparativ cu productia de energie pe plan local care este de aproximativ 62 TWh.
Alaturi de Iberdrola, companie cu afaceri de 11,4 mld. euro in primele noua luni ale anului trecut, giganti precum Enel (Italia) sau CEZ (Cehia) si-au aratat interesul pentru investitii in acest segment.
Enel, care a cumparat anul acesta compania Blue Line care detine drepturile de dezvoltare a unor proiecte pentru energia eoliana in zona Dobrogei, are un potential de aproximativ 200 MW. Proiectele sunt inca in dezvoltare, sperandu-se ca acestea vor deveni operationale in 2010.
Cehii de la CEZ spun ca au de gand sa investeasca intr-un parc eolian de aproximativ 100 MW, fara a da insa detalii suplimentare.

Energie eoliana in cifre
Numar de turbine instalate in Romania: 22
Productia de energie din surse eoliene in 2007: 4.497 MWh, sub 0,1% din productia la nivel national
Investitia intr-un MW instalat: 1,2-1,4 milioane de euro
Amortizarea investitiei: 7-9 ani
Alti investitori interesati: Enel (Italia), CEZ (Cehia), Martifer (Spania), E.ON (Germania), Electrica (Romania)