Productia industriala in 2007: plus 5,4%, sub prognoza oficiala

Autor: Mihai Bobocea 13.02.2008
Productia industriala a crescut anul trecut cu 5,4% (in termeni reali), sub prognoza oficiala de 5,7% (potrivit Comisiei Nationale de Prognoza) si sub cresterea inregistrata in 2006, adica 7,1%, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Cresterea a fost adusa de industria prelucratoare (plus 6,4% anul trecut), in timp ce industria extractiva si cea de utilitati au avut scaderi de productie fata de 2006 (de 0,4%, respectiv 0,9%).
Desi a inceput anul trecut in crestere puternica, culminand cu un ritm de 7,7% in primul trimestru (fata de primul trimestru din 2006), productia industriala a pierdut teren ulterior. Performanta pe intreg anul, desi peste media ultimilor cinci ani, se situeaza sub asteptari.
Lucian-Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane, spune ca industria a avut un trend vizibil descendent in a doua parte a anului. Cal culele sale, bazate pe o crestere cu 5,4% a productiei industriale (fata de prognoza oficiala de 5,7%) arata ca economia a crescut anul trecut cu doar 5,9% (fata de prognoza oficiala, care arata o crestere a PIB de 6,1%).
"Este posibil sa fi avut o crestere economica sub 6% anul trecut", a spus Albu. Datele oficiale privind cresterea economica pe 2007 vor fi publicate de INS pe 4 martie. Tinta de crestere economica a fost revizuita in jos anul trecut, de la 6,5% (estimare facuta in primavara) la 6,1% (estimare din toamna), cifrele privind performanta sub asteptari a industriei putand duce cresterea economica pe 2007 chiar sub acest nivel, spun analistii.