Ne mentinem pe locul cinci in UE la cresterea inflatiei

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 15.08.2008
Romania ocupa pozitia a cincea in UE in functie de ritmul de crestere a inflatiei in luna iulie, de 9,1%, valori mai mari fiind consemnate in Letonia, Bulgaria, Lituania si Estonia, potrivit datelor revizuite publicate de Eurostat.
Preturile de consum din Romania au crescut in iulie cu 0,7% comparativ cu luna precedenta, informeaza biroul european de statistica.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), cresterea preturilor de consum s-a accelerat la 0,69% in luna iulie, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 9,04%, cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, avansul fiind determinat de scumpirea gazelor naturale si a energiei electrice.
La nivelul UE, cea mai ridicata inflatie a fost inregistrata in Letonia (15,5%), urmata de Bulgaria (14,4%), Lituania (12,4%) si Estonia (11,2%). Cel mai redus nivel al inflatiei a fost inregistrat in Olanda (3%), urmata de Portugalia (3,1%) si Germania (3,5%). Rata anuala a inflatiei in UE a crescut de la 4,3% in luna iunie la 4,4% in iulie. In iulie 2007, rata anuala a inflatiei a fost de 2%. Inflatia din zona euro s-a mentinut la nivelul de 4% in iulie 2008, peste dublul nivelului de 1,8% inregistrat in aceeasi luna din 2007.
Cele mai mari rate anuale ale avansului preturilor s-au inregistrat la transporturi (7,2%), alimente si locuinte (ambele au crescut cu 6,7%), in timp ce in comunicatii (-2,2%), imbracaminte (-0,5%) si recreare si cultura (-0,2%) s-au consemnat cele mai bune evolutii.
Rata medie a inflatiei anuale in zona euro a fost estimata preliminar, pentru luna iulie, la 4,1%, peste dublu fata de tinta de maxim 2% stabilita de Banca Centrala Europeana.
La calculul inflatiei din statele membre, Eurostat foloseste indici armonizati ai preturilor de consum, care permit compararea la nivel international a evolutiei preturilor.
Rata anuala a inflatiei masoara schimbarile pretului intre luna curenta si perioada similara a anului precedent. Aceasta modalitate de masurare este influentata de schimbarile recente de pret, dar poate fi influentata de efectele exceptionale aferente fiecarei luni.