Analistii: Inflatia se va tempera in august

Autor: Oana Dinu 10.09.2008
Cresterea preturilor de consum va incetini in luna au-gust, pe fondul temperarii majorarii preturilor la principalele grupe de produse, dupa ce in iulie inflatia a atins maximul ultimilor trei ani, considera analistii economici.
Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca avansul preturilor de consum a urcat la 0,69% in luna iulie, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 9,04%, cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, cresterea fiind determinata de scumpirea gazelor naturale si a energiei electrice.
Pentru august, analistii prognozeaza cresteri de preturi lunare cuprinse intre 0,1% si 0,3%, nefiind exclusa, intr-un scenariu optimist, chiar o deflatie, iar rata anuala va fi cuprinsa intre 8% si 8,5%.
"Cu o inflatie lunara de circa 0,3%, ajungem la o cifra anuala de circa 8,5% in august, adica mai redusa cu jumatate de procent decat cea din iulie. Est e insa posibil ca inflatia lunara sa fie chiar sub 0,3%, caz in care cifra anuala se va apropia de 8%. O astfel de surpriza ar putea fi data de o temperare accentuata, chiar scadere, a preturilor din grupele servicii si nealimentare, generate de aprecierea leului din luna august si de reducerea pretului la combustibili", a declarat ieri Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
In opinia analistului Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, inflatia lunara se va situa la 0,1% in august, iar cea anuala la 8,2%. "Ma astept la o decelerare semnificativa fata de iulie. Inca din iulie, s-a inregistrat o decelerare pe sectorul bunurilor alimentare, chiar o crestere negativa, ceea ce cred ca se va intampla si in august", a spus Constantinescu, care a adaugat ca preconizeaza reduceri de preturi si pe segmentul serviciilor si pe cel al bunurilor nealimentare.
Analistii BCR sunt de parere ca rata anuala a inflatiei
s-ar putea reduce consistent nu numai in august, ci si in septembrie, ca urmare a unei oferte bogate a sectorului agricol intern si a scaderii cotatiei petrolului pe bursele externe, inclusiv pe fondul unui leu mai stabil prin comparatie cu 2007.