Iuscenko acuza Rusia ca vrea sa destabilizeze Ucraina

Autor: Magraon Andreea 17.09.2008

Presedintele Viktor Iuscenko a acuzat Rusia intr-un interviu pentru Associated Press ca vrea sa destabilizeze Ucraina prin incurajarea seperatismului in regiunea Crimeea, pe fondul cresterii suspiciunilor ca Moscova doreste sa-si intareasca influenta in sfera fostei Uniuni Sovietice.



Iuscenko a declarat ca Rusia este interesata sa provoace "instabilitate interna" in unele parti ale Ucrainei. "Fara nicio indoiala, asemenea scenarii exista. Pentru unii dintre partenerii nostri, instabilitatea in Ucraina e profitabila", a declarat Iuscenko.

Interviul a fost acordat marti in contextul destramarii coalitiei guvernamentale prooccidentale - formata din partidul prezidential Ucraina Noastra si blocul premierului Iulia Timosenko - si a aparitiei posibilitatii organizarii unor alegeri anticipate la nici un an de la ultimul scrutin legislativ.

Formatiunea presedintelui Iuscenko a decis sa se retraga din coalitie, dupa ce blocul premierului si opozitia prorusa au votat in Parlament o lege care limiteaza prerogativele sefului statului si le mareste pe cele ale primului-ministru.

Ieri, presedintele Parlamentului, Arseni Iateniuk, a demisionat din functie in urma destramarii coalitiei guvernamentale. Spre deosebire de acesta, premierul Iulia Timosenko a refuzat sa-si dea demisia, argumentand ca alianta politica nu s-a destramat, ca numai presedintele a parasit-o. Analistii se asteapta ca formatiunea lui Timosenko sa incheie o alianta politica cu Partidul Regiunilor, condus de fostul premier prorus Viktor Ianukovici.

Multi analisti se tem ca razboiul ruso-georgian din luna august ar putea face din Ucraina urmatoarea victima a Rusiei in incercarea de a stopa extinderea NATO catre est. De altfel, cele doua foste republici sovietice asteapta decizia membrilor Aliantei Nord-Atlantice de a le acorda Planul de Actiune pentru Aderare la NATO (MAP).

Majoritatea ucrainenilor se tem ca Rusia va dori sa se uneasca cu Crimeea (unde peste 50% dintre locuitori sunt rusi), peninsula care gazduieste in prezent flota ruseasca de la Marea Neagra.

Pe de alta parte, Iuscenko a declarat ca Ucraina este prea mare si puternica si nu este posibila repetarea unui conflict precum cel din Georgia, care a dus la invadarea unei mari parti a teritoriului georgian de catre Rusia.

Relatii dintre Ucraina si Rusia s-au tensionat dupa ce Kievul a anuntat ca doreste ca flota ruseasca sa paraseasca bazele navale de la Sevastopol (Crimeea), dupa ce acordul dintre cele doua tari va expira in 2017.