Bursa de la Bucuresti sufera de pe margine, in timp ce piata americana danseaza tango cu pretul petrolului

Autor: Rares Jitianu 21.09.2008
Pretul petrolului, care a impins in jos pietele de capital in prima jumatate a acestui an, cand a atins maxime istorice, a fost tras in jos, la randul sau, de prabusirea pietelor financiare din SUA. Ce inseamna insa cresterea sau scaderea pretului petrolului pentru bursele mondiale si pentru piata de la Bucuresti.



Razboaiele, uraganele sau simple declaratii venite din partea membrilor OPEC cu privire la stocuri au dus in acest an la o oscilatie continua a pretului petrolului, cel mai important activ de pe piata mondiala.
Cum petrolul este capabil sa influenteze la randul sau evolutia diverselor piete financiare, in special a celei din Statele Unite, este normal ca evolutia acestuia sa fie privita cu interes. Lucrurile s-au schimbat insa dupa ce criza subprime si-a facut cu adevarat simtite efectele in Statele Unite.
"Petrolul este singura energie cunoscuta in momentul de fata, de care depinde totul", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din Romania.
Piata romaneasca de capital nu este inca o piata matura, capabila sa sustina o evolutie proprie, separata de crizele internationale.
De exemplu, in ciuda rezultatelor financiare foarte bune inregistrate de emitentii romani in primul semestru din 2008, Bursa se ghideaza dupa unul dintre cei mai puternici si stabili indici mondiali, Dow Jones Industrial Average (DJIA).
"Bursa romaneasca este dezorientata si trebuie sa aiba o referinta, de aceea se uita la ceea ce se petrece peste ocean. Nu priveste foarte mult la ceea ce se intampla pe pietele mai apropiate de noi, deoarece si acestea tot dupa americani se orienteaza. Practic, cu mici corectii, majoritatea pietelor se misca la fel. Doar FTSE se misca diferit din cand in cand datorita faptului ca include foarte multe companii petroliere", spune Caramiha.
Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest, este de parere ca piata romaneasca se uita in special spre americani datorita numarului scazut de investitori, acestia putand fi usor influentati. Cum indicele american este puternic influentat de evolutia petrolului, putem spune ca "aurul negru" are o influenta indirecta si asupra pietei din Romania, desi efectele apar dupa sedintele din Statele Unite din cauza diferentei de fus orar dintre cele doua tari.
"Nu cred ca la noi pretul petrolului afecteaza direct piata de capital. Sunt alti factori mult mai importanti, care o afecteaza in mod direct", crede Caramiha.
Din cauza faptului ca Bursa noastra este inca una emergenta, efectele negative inregistrate de aceasta sunt mult mai accentuate decat cele cunoscute de americani. De exemplu, daca de la inceputul anului indicele Dow Jones s-a corectat cu circa 2.400 de puncte sau 18,7%, cel mai reprezentativ indice de la Bucuresti, BET-XT, a pierdut aproape 57%. Indicele, care cuprinde cele mai lichide 25 de companii din piata inclusiv SIF-urile, a scazut de la un nivel de aproape 1.100 de puncte la inceputul anului la aproape 470 de puncte la mijlocul saptamanii trecute.
Dar ce legatura exista exact intre petrol si piata americana de capital?
In primele doua luni ale anului, Dow Jones-ul a mers cot la cot cu pretul contractelor futures pe petrol, scazand sau crescand in acelasi ritm.
Astfel, in prima parte a lunii ianuarie am avut parte de o depreciere puternica a indicelui american precum si a petrolului, primul inregistrand o variatie de aproape 6,9%, in vreme ce petrolul a scazut cu 4,1%. A urmat insa imediat o perioada scurta, pana la sfarsitul lunii, in care indicele DJIA a recuperat circa 5,7% din pierderea anterioara, iar pretul contractelor a avansat cu 2,1%.
"La americani orice crestere sau scadere se explica prin prisma petrolului, insa este mult mai complicat. Dow Jones-ul ar trebui sa aiba o evolutie inversa fata de cea a petrolului, insa nu se intampla mereu acest lucru", spune Dragolea. De la sfarsitul lunii ianuarie petrolul a intrat insa pe un trend general ascendent, trend care s-a mentinut pana in luna iulie, atunci cand s-a atins de altfel si maximul istoric. In aceeasi perioada indicele american a intrat pe un trend general descendent, la sfarsitul careia acesta a atins minimul ultimilor ani. "Relatia dintre evolutia petrolului, si a indicelui american depinde foarte mult si de cine joaca, in State jucatorii fiind mari. Intotdeauna lupta dintre spot si futures a fost facuta de speculatori la americani. Putem spune deci ca in functie de tinta speculatorilor si a cantitatilor de bani aduse in piata, Dow Jones-ul poate evolua in ton cu pretul petrolului sau invers fata de acesta", spune Dragolea.
In primele doua saptamani din martie, indicele Dow Jones a intrat pe o panta descrescatoare in care a reusit sa atinga minimul din acea perioada, aflat in jurul nivelului de 11.700 de puncte. Corectia a venit pe fondul unei aprecieri considerabile a pretului petrolului, acesta avansand in cele doua saptamani cu circa 8,3 dolari. Pentru a evidentia relatia inversa intre evolutia petrolului si a indicelui american, in urmatoarele trei saptamani pretul contractelor a pierdut 6,9 dolari, ceea ce a dus la o crestere cu 7,8% a Dow Jones-ului. In urmatoarele doua luni indicele american a crescut pana la cel mai mare nivel al perioadei, de circa 13.000 de puncte. In schimb, lunile iunie si iulie au reprezentat apogeul petrolului din acest an, pretul contractelor sarind cu circa 15 dolari si atingand maximul istoric, de 145 de dolari. Saltul puternic inregistrat de petrol a dus la cea mai importanta corectie a Dow Jones-ului din acest an, indicele scazand in cele doua luni de la 13.000 de puncte la minimul sau, de aproape 10.900 de puncte. Pierderea procentuala a fost de 16%.
Dupa maximul istoric atins la mijlocul verii, petrolul a intrat pe o panta descendenta, culminand cu scaderile puternice venite in urma accentuarii crizei financiare din America. Dupa evenimentele de saptamana trecuta, si anume falimentul bancii Lehman Brothers si preluarea gigantului AIG de catre guvernul SUA, petrolul nu a mai fost cel care a influentat evolutia pietei financiare.
Mai mult, in ultima saptamana, evolutia puternic negativa a pietei americane de capital a fost cea care a tras in jos pretul petrolului, ducandu-l pana la unul dintre cele mai mici niveluri din acest an, fiind sub pretul de la inceputul lunii ianuarie.
In aceste conditii, in care si indicele Dow Jones Industrial Average a atins cel mai mic nivel din acest an, de 10.609 puncte, piata romaneasca nu a ramas indiferenta. Indicele BET-XT a scazut puternic in ultima saptamana, insa cu o intensitate chiar mai mare decat cea cu care s-a depreciat indicele american.
Cu toate acestea, dupa anuntarea preluarii grupului AIG de catre stat, lucrurile s-au mai linistit pe pietele financiare, acestea temperandu-si scaderile si chiar inregistrand aprecieri usoare. In aceste conditii, petrolul a profitat de contextul favorabil, pretul spot urcand miercuri pana la un nivel de aproape 99 de dolari, fata de 91 de dolari pe baril, cat a fost marti.