Ion Nestor: Pana la sfarsitul anului businessul are benzina in rezervor. Ramane de vazut ce va fi la anul

Autor: Cristi Moga 06.10.2008

Ion Nestor, partenerul coordonator al celei mai mari firme de avocatura de pe piata locala, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), spune ca Romania ar putea fi o mica insula de liniste pentru investitori in contextul crizei mondiale.



Nestor apreciaza ca mediul de business local nu va avea de suferit pana la sfarsitul acestui an, tinand cont ca o multime de proiecte sunt in derulare, dar anul viitor efectele crizei ar putea fi mai vizibile, prin reducerea numarului de tranzactii semnificative, cum s-a intamplat in ultimele 18 luni.

"Pana la sfarsitul acestui an nu-mi fac griji; este benzina in rezervor. De vazut este ce se va intampla din ianuarie incolo. Este suficient planul american (pentru salvarea sectorului financiar american - n. red.) sau nu? Este la moda ca toata lumea sa-si dea cu opinia in aceste zile, dar nu poti sa ai incredere in niciuna, tinand cont de complexitatea acestor probleme", spune Nestor.
El apreciaza ca Romania, pana in urma cu doua luni, a avut un an "exceptional", tinand cont de elemente precum cresterea economica sau volumul de investitii straine atrase si in ciuda unei posibile incetiniri a ritmului tranzactiilor, nu inseamna ca pietele locale si-au pierdut potentialul de crestere.
"Romania ar putea fi o mica insula de liniste pentru investitori", spune Nestor, care considera ca fondurile europene ar putea reprezenta un important catalizator pentru viitoare investitii, iar intre firmele medii si mici ar putea fi realizate mai multe fuziuni, din nevoia de consolidare a businessului.
NNDKP a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 12,6 mil. euro, fiind cea mai mare casa de avocatura in functie de veniturile incasate, iar pentru acest an se afla in grafic pentru o crestere a afacerilor cu 10%.
"Indicele de crestere este un indicator al organizatiei in care suntem. Firmele cu cresteri de 50% ale afacerilor intr-un an pleaca de la o baza scazuta", apreciaza Nestor.
La mijlocul acestui an, un numar de trei parteneri si zece avocati au parasit casa de avocatura pentru a forma o firma noua, Peli Filip, aceasta fiind cea mai importanta pierdere suferita de NNDKP in cei 18 ani de existenta.
Ca urmare a acestui fapt, dar si a cresterii numarului de avocati ai firmei, NNDKP a promovat patru asociati seniori ai firmei in pozitia de parteneri (Gabriela Cacerea - fuziuni si achizitii, Simona Neagu si Emil Bivolaru - litigii si Ana-Maria Miron - drept fiscal) si a recrutat-o pe Ruxandra Bologa, fost director al unei directii juridice in cadrul Petrom, care va ocupa de asemenea pozitia de partener.
NNDKP a ajuns astfel la 14 parteneri, acesta fiind cel mai mare grup de avocati promovati in aceasta pozitie de la infiintarea firmei, care cuprinde peste 110 avocati.
"Aceasta schimbare a structurii parteneriatului este legata de dimensiunile firmei, dar si de plecari. In plus, promovarile celor doi avocati de la litigii pe pozitia de parteneri erau programate de mai mult timp. Fara niciun fel de discutie, am reusit sa umplem golul lasat de plecarea acelor avocati. Ca organizatie, am resimtit plecarea in principal in zona afectiva, o amaraciune, dar functional, am reusit sa suplinim lipsa lor. Plecarea unora a creat oportunitati altora, astfel ca viata merge inainte. Proiectele merg inainte", spune Nestor.
Avocatii au plecat si cu o serie de clienti, dintre care 4-5 companii imobiliare, practica pe care in cadrul NNDKP o conducea Francisc Peli, fondator al Peli Filip.
"Fostii colegi au plecat cu un numar de clienti stabiliti de comun acord. Am evitat o despartire care sa produca o busculada. O serie de clienti mari sunt deserviti si de noi si de fostii nostri colegi, acesta fiind un aspect de normalitate", declara Nestor. Avocatul apreciaza ca in ciuda faptului ca "ingredientele" pentru dezvoltarea pietei imobiliare au ramas neatinse, in cazul unei crize generale ar putea fi afectat consumul, respectiv vanzarile de locuinte si piata de retail.
"Este cert ca in real estate se manifesta de mai multe luni un element de incetinire si de expectativa", spune Nestor, care apreciaza ca avocatii specializati in tranzactii cu terenuri si-ar putea vedea afectat businessul, tinand cont ca investitorii nu mai sunt dispusi sa plateasca preturi mari in terenuri.
"Vanzatorilor de terenuri inca nu le vine sa creada situatia din piata, iar marje de 25-30% li se par anormale. In cazul nostru, ponderea real estate-ului in cifra de afaceri era de sub 20%. In mod normal, ar trebui sa se manifeste o reducere, dar avem o serie de proiecte de dezvoltare, cu finantari obtinute, pe amplasamente bune, care vor merge inainte si ne vor da de lucru cel putin un an si jumatate", apreciaza Nestor. NNDKP, alaturi de alte firme locale, precum Musat & Asociatii, Tuca Zbarcea & Asociatii, Stoica & Asociatii sau Popovici Nitu & Asociatii, continua sa domine piata avocaturii, desi o serie de firme au deschis de mai multi ani birouri la Bucuresti, iar anul acesta au mai intrat o serie de jucatori puternici.
"Nu ma mira faptul ca au fost case de avocatura care si-au asigurat aici o ancora. Insa o buna parte dintre ele au stabilit aici doar prezente si nu au facut nimic mai mult de atat. Sunt totusi si firme, precum Badea Clifford Chance sau Schoenherr care au continuat un proces de marire, precum si alte firme mai vechi, precum Salans, care au o activitate sustinuta si o strategie locala", spune Nestor.
Romania este atipica fata de alte piete din regiune, unde firmele straine au o prezenta mai solida, dominand piata cu birouri deschise de mai multi ani.
 
NNDKP
 
 
Cinci noi parteneri