Veniturile bugetare, plus 30% la zece luni

Autor: Claudia Medrega 05.11.2008

Principalele venituri bugetare au crescut in primele zece luni cu aproape 30%, la 128,14 mld. lei, pe fondul evolutiei favorabile a incasarilor la bugetul de stat, care au urcat cu 31,4%, la 81,19 mld. lei.

Bugetele asigurarilor sociale, respectiv sanatate, pensii si somaj, au totalizat venituri de 41,38 mld. lei, in urcare cu 29,5% fata de sumele atrase in perioada ianuarie - octombrie 2007.
La nivelul bugetelor locale au fost raportate pentru primele zece luni incasari de 5,55 mld. lei, cu 3,46% peste sumele colectate in perioada similara a anului trecut.
Deficitul bugetului general consolidat dupa primele zece luni a urcat la 1,5% din PIB, iar la finele lui noiembrie se estimeaza ca va ramane sub 2% din PIB, potrivit declaratiilor recente ale ministrului economiei si finantelor Varujan Vosganian. A treia si ultima rectificare bugetara din acest an, efectuata in luna septembrie, a mentinut deficitul bugetar la tinta de 2,3%, dar Vosganian a avertizat ministrii ca deficitul bugetar ar putea depasi aceasta limita pana la finele anului.
Ministrul a prezentat in sedinta de Guvern din aceasta saptamana un memorandum referitor la modul de utilizare a resurselor publice in ultima parte a anului si a propus reanalizarea deciziilor de alocare a resurselor bugetare pe ultimele doua luni, "pentru a contracara accentuarea dezechilibrelor macroeconomice" si a mentine o limita sustenabila a platilor care se fac din buget, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Camelia Spataru.
Vosganian sugereaza o abordare prudenta a angajarilor, diminuarea cheltuielilor de deplasari si protocol, precum si interzicerea mutarii fondurilor de la un capitol la altul, in cadrul bugetului unui minister, fara acordul Guvernului.