Severstal, nevoit sa renunte la planurile de investitii

Autor: Andreea Neferu 18.11.2008

Severstal, cel mai mare producator de otel din Rusia, si-a dublat profitul aferent lunii septembrie pe fondul preturilor ridicate, insa si-a redus estimarile anuale din cauza cererii in scadere, scrie Bloomberg. Profitul net al companiei a urcat la 3,24 mld. dolari (2,6 mld. euro), sau 3,22 dolari/titlu, comparativ cu nivelul de 1,53 mld. dolari inregistrat anul trecut.

Severstal va renunta la un program ambitios de investitii in valoare de 8 mld. de dolari (6,3 mld. de euro), demonstrand ca declinul economic forteaza producatorii sa-si reduca cheltuielile de capital, scrie Financial Times. Compania, care s-a extins puternic in ultimii ani, a anuntat ieri ca va diminua estimarile cu privire la veniturile aferente celui de-al patrulea trimestru si ca va micsora din nou productia.
Severstal isi reduce productia cu 30% in uzinele din SUA, miscare similara celor ale altor producatori de otel. ArcelorMittal, liderul mondial in aceasta industrie, si-a diminuat productia cu 35%, in timp ce Chorus, divizia europeana a companiei indiene Tata Steel, a efectuat o reducere de 30%.
Alexei Mordasov, CEO al Severstal, a afirmat ca actiunile companiei "vor trebui sa permita grupului sa continue sa opereze in conditii profitabile chiar si intr-un mediu mai putin favorabil". Programul de investitii in valoare de 6,3 mld. de euro era planificat sa se desfasoare pe o durata de 3 ani, pana in 2011. Majoritatea investitiilor erau adresate cresterii productiei si a calitatii otelului in cazul uzinelor importante din Rusia.
O parte a proiectului vizeaza santierele de lucru din SUA, Franta si Italia, in timp ce o alta suma sprijina extinderea exploatarilor miniere din Rusia. Severstal a anuntat ca, pe fondul climatului mai putin favorabil din industria otelului, "majoritatea" investitiilor vor fi amanate, pana cand "previzibilitatea pietei si conditiile se vor ameliora".
Severstal a emis avertismente cu privire la profitul operational (EBITDA) pe 2008, estimat la nivelul de 5,1-5,3 mld. dolari (4-4,1 mld. euro), comparativ cu o previziune anterioara, de 5,8-6,1 mld. dolari (4,6-4,8 mld. euro). Productia de otel din al treilea trimestru s-a majorat cu 14%, pana la 6 milioane tone dupa ce Severstal a achizitionat in vara companiile americane Esmark si WCI Steel, mizand pe un dolar slabit care ar fi putut genera exporturi competitive.