Cererile de export au scazut cu pana la 30%

Autor: Ovidiu Tempea 18.11.2008

Comenzile de export venite din partea partenerilor straini pentru trimestrul patru au scazut deja, ca efect al crizei mondiale, de la 10% pana la 30% fata de comenzile initiale, pe toate sectoarele, a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

El a precizat ca s-a facut o analiza la nivelul Consiliului de export al Asociatiei si ca efectele crizei se resimt deja, din directia tuturor sectoarelor de export.
Ionescu a facut un apel la banci sa continue creditarea companiilor care exporta, sa asigure in special cofinantarea pentru firmele care au aplicat proiecte finantate din fonduri europene sau guvernamentale de imbunatatire a competitivitatii. Potrivit lui Ionescu, companiile se vad in situatia de a reface proiecte intrucat costurile pe care le solicita bancile in prezent au urcat semnificativ comparativ cu lunile precedente.
Potrivit Institutului National de Statistica, deficitul comercial a fost in primele noua luni de 16,934 mld. euro, in urcare cu 12,51% fata de perioada similara din 2007, dinamica exporturilor continuand sa o devanseze pe cea a importurilor. Exporturile realizate in perioada ianuarie-septembrie au totalizat 25,581 mld. euro, iar importurile au fost de 42,5 mld. euro.