Floroiu, EFG: Ramanem o piata volatila la stiri externe

Autor: Vlad Anastasiu 19.11.2008

Bursa a inregistrat ieri una dintre cele mai scazute lichiditati de la inceputul anului, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la putin peste 3,2 mil. euro (12,3 mil. lei). Nu s-au inregistrat corectii ample, cea mai mare scadere fiind consemnata de aceasta data de indicele societatilor financiare, BET-FI, care a coborat cu 3,5% sub nivelul de referinta. Indicele BET a coborat cu 2,2%.

"La o lichiditate atat de scazuta nu pot avea prea multe reactii la ce se intampla in piata. Cu tranzactii de doar 3 milioane de euro, ce se intampla pe piata aproape ca are o importanta nesemnificativa. Vom continua sa inregistram evolutii asemanatoare burselor europene si ramanem o piata volatila la stirile externe", a apreciat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Securities.
Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat printre cele mai mari corectii din piata, de 7,8%, pana la pretul de 0,0201 lei/actiune, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au coborat cu doar 0,6%, atingand nivelul de 0,177 lei/actiune.
Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au pierdut in medie 2%, atingand un pret de tranzactionare de 12,3 lei/actiune, respectiv de 128,2 lei/actiune.
Evolutiile in scadere ale companiilor din sectorul energetic au redus cotatia indicelui de profil cu aproape 3%.
"Nu ma astept la nicio evolutie spectaculoasa a pietei pana la sfarsitul anului si nici dupa aceasta nu ma astept la aprecieri spectaculoase. Trebuie sa vedem rezultatele companiilor la sfarsit de an, trebuie sa avem in vedere indicatorii de evaluare a actiunilor si abia dupa putem avea aprecieri serioase asupra preturilor. Nu conteaza daca o companie a scazut cu 90% sau cu 50%, atata timp cat au PER-uri asemanatoare", a adaugat Floroiu.
Dintre societatile financiare, cea mai mare corectie au inregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 4,6% fata de nivelul de referinta de marti, urmate de scaderile actiunilor SIF Moldova (4%), SIF Banat-Crisana (3,9%), SIF Oltenia (3,5%) si SIF Muntenia (2,2%).
Tranzactiile SIF Moldova au fost printre cele mai valoroase din piata, valoarea acestora ridicandu-se la peste 1,2 mil. lei.
Cele mai mari tranzactii de ieri au fost in schimb cele cu titlurile Impact Bucuresti (IMP), fiind tranzactionate aproape 40 mil. de titluri, valoarea acestora depasind 1,4 mil. lei. Actiunile dezvoltatorului imobiliar au inregistrat in schimb si cea mai mare corectie din piata, de 14,8%, fiind tranzactionate la un pret de 0,035 lei/actiune.
In sectorul financiar, titlurile BRD au pierdut in sedinta de ieri 2,4% fata de nivelul de referinta, coborand la pretul de 8 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel atins in sedinta de marti, de 0,198 lei/actiune.
Titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat o corectie de 2,3%. "Vom trai vremuri tulburi in urmatoarele luni. Cata vreme exista sentimente negative in piata in legatura cu sistari de productie, disponibilizari, recesiuni, nu cred ca vom vedea o crestere a numarului sau a valorii tranzactiilor. Iar o economie nu-si revine in 3 luni, 6 luni sau un an", a incheiat Floroiu. Bursele externe au inregistrat evolutii asemanatoare, cu corectii maxime de 3,3%, in cazul indicelui german DAX. Indicele francez CAC 40 s-a contractat ieri cu 1,7%, in timp ce indicele britanic FTSE a pierdut 2,3%.