SIF Transilvania a vandut CCRL pentru 9,7 mil. euro

Autor: Adrian Ionut Cojocar 26.11.2008

SIF Transilvania si-a lichidat participatia de 40,5% pe care o detinea la Comcereal Constanta (CCRL), vanzand actiunile in cadrul ofertei de preluare obligatorii derulata de firma Ameropa Holding, suma incasata de societatea de investitii financiare din aceasta tranzactie ridicandu-se la 36,8 mil. lei (9,7 mil. euro). Actionarii Ameropa nu sunt cunoscuti.

Oferta a fost intermediata de Banca Comerciala Romana, pretul oferit fiind de 38,5 lei/actiune.
Ieri a fost ultima zi in care actionarii Comcereal Constanta puteau sa-si vanda actiunile in oferta, dupa incheierea acesteia Ameropa Holding ajungand sa controleze aproape 88% din actiunile companiei autohtone de comert cu cereale, fata de 38,8% cat detinea anterior ofertei.
Firma elvetiana a platit in total 44,6 mil. lei (11,8 mil. euro) pentru un pachet de 49% din titlurile Comcereal cedate in oferta de preluare.
Ameropa Holding era obligata de lege sa cumpere 1,4 mil. actiuni pe care nu le controla, respectiv 61,2% din capitalul Comcereal, dupa ce a ajuns la o detinere de control in companie, de peste 33,3% din actiuni.
Firma din Elvetia a intrat in actionariatul Comcereal in luna mai a acestui an, cand a cumparat 24,5% din actiuni de la Bank Austria Creditanstalt, pentru 21,4 mil. lei (5,8 mil. euro).
Comcereal are un capital social de 5,9 mil. lei, divizat in 2,3 mil. actiuni cu o valoare nominala de 2,5 lei. Titlurile firmei sunt listate pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti. Potrivit celor mai recente raportari, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai detine 3,61% din actiunile Comcereal.
Compania a avut in primul semestru un profit de 4,7 mil. lei, de aproape noua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, de 545.800 lei. Cifra de afaceri a scazut insa in primele sase luni cu 8,4%, de la 43,7 mil. lei la 40 mil. lei.
Cea mai recenta tranzactie cu actiunile firmei a fost realizata in sedinta bursiera de luni, cand pretul a scazut cu 1,57%, la 37,7 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Comcereal este de 23,3 mil. euro.