BRD contesta in justitie amenda de 5 mil. euro primita de la Consiliul Concurentei

Autor: Angela Placinta 30.11.2008

BRD-SocGen, a doua banca din sistem, a contestat in justitie amenda de 5 milioane de euro primita de la Consiliul Concurentei (CC) in urma unui control de la sfarsitul lunii octombrie.

Potrivit CC, banca a fost amendata deoarece a refuzat o inspectie inopinata si timp de cateva ore nu le-a permis accesul in banca reprezentantilor autoritatii din domeniul concurentei. Aceasta inspectie a facut parte dintr-o investigatie a CC cu privire la o posibila intelegere intre agentii economici de pe piata serviciilor bancare si interbancare. Dintre cele zece banci la care s-au facut controale, doar BRD nu a permis accesul reprezentantilor CC, potrivit autoritatii.
"Caracterul inopinat al inspectiei a fost compromis, intrucat reprezentantilor Consiliului Concurentei nu le-a fost permis accesul in sediul bancii pentru o perioada de cateva ore, in vederea exercitarii prerogativelor conferite de lege. Astfel, a existat posibilitatea unor potentiale schimburi de informatii intre entitatile supuse controlului, precum si o eventuala alterare a documentelor vizate de inspectie. Ulterior, accesul inspectorilor de concurenta a fost permis", a declarat Simona Barbu, purtatorul de cuvant al CC.
Oficialii BRD afirma ca masura este ilegala si ca au contestat-o deja in justitie.
"Inceput si realizat in conditii care nu au fost clarificate nici pana in acest moment, BRD-Groupe Societe Generale a permis controlul in ciuda faptului ca solicitarea inspectorilor de concurenta era afectata de mai multe vicii de fond si de forma. Aceasta amenda nu a fost aplicata ca urmare a constatarii de catre Consiliul Concurentei a vreunei fapte anticoncurentiale savarsite de BRD. BRD considera ca masura dispusa este ilegala si netemeinica, ea fiind de altfel deja atacata in instanta", sustin oficialii bancii.
BRD a facut plangere la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, dosarul fiind acum pe rolul instantei de judecata.
Aceasta este a doua oara cand Concurenta amendeaza un agent economic pentru refuzul de a se supune unei inspectii inopinate.
Un astfel de refuz reprezinta o contraventie si, potrivit legislatiei din domeniul concurentei, se sanctioneaza cu 1% din cifra de afaceri inregistrata in anul financiar anterior sanctionarii.
Potrivit CC, investigatia din care a facut parte si BRD are in vedere anumite conduite comerciale din acest sector si nu analizeaza aspecte privind stabilitatea si solvabilitatea sistemului bancar.