Grivna a castigat 11% intr-o singura zi

Autor: Andreea Neferu 21.12.2008

Grivna ucraineana s-a apreciat vineri cu 11% in fata dolarului, dupa ce banca centrala a majorat dobanda pentru a doua oara in doua zile pentru a preveni default-ul creditelor contractate in valuta, scrie Bloomberg.

Grivna s-a apreciat cu cel mai ridicat procent din ultimele sapte saptamani, pana la 8,0925 grivne/dolar. Cresterea a survenit pe fondul unui declin de 14% inregistrat in cele doua zile precedente. Banca centrala a majorat vineri rata de refinantare la 22% de la 18%.
Moneda Ucrainei s-a prabusit cu 45% in raport cu dolarul de la inceputul lui iulie, generand un avertisment din partea unui consilier al presedintelui Viktor Iuscenko care a anuntat ca 60% din creditele si ipotecile contractate in valuta ar putea intra in default din cauza costurilor mai ridicate de rambursare.
Capacitatea fostului stat sovietic de a preveni colapsul grivnei este limitata de pachetul de bail-out in valoare de 16,4 mld. dolari (11,2 mld. euro) acordat de Fondul Monetar International, care interzice diminuarea rezervelor valutare cu mai mult de 4% din totalul de 32,8 mld. dolari (22,4 mld. euro) pana la sfarsitul anului.
"Masura avuta in vedere de banca centrala va genera beneficii doar pe termen scurt", a declarat Nigel Rendell, strateg al pietelor emergente pentru divizia londoneza a RBC Capital Markets. "Ratele dobanzii nu rezolva problemele macroeconomice, pun doar un plasture asupra lor."