50 de intrebari pentru 2009

Ziarul Financiar 04.01.2009

Ziarul Financiar face in prima editie din fiecare an o selectie a celor mai importante 50 de tendinte in economie si politica. Pentru 2009 insa nu sunt decat intrebari si presupuneri.



 

 
Anul marilor incertitudini
In 1999, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus, dupa ce statul roman a evitat la mustata intrarea in incapacitate de plata, ca spera sa nu ajungem "sa ne vindem mobila din casa". 10 ani mai tarziu, va fi necesar sa ne vindem mobila din casa pentru a ne achita ratele la banci daca leul se devalorizeaza brusc cu 20% fata de euro? De fapt, aceasta este marea intrebare a anului 2009 - la cat va ajunge cursul de schimb leu/euro?
Contul curent de 14% din PIB nu spune pentru publicul larg prea mult, dar cursul de schimb, prin care se corecteaza cel mai usor acest deficit, da.
 
In Romania doar 200.000 de locuinte sunt cumparate pe credit ipotecar, la un fond de locuinte total de circa 8 milioane, deci crahul imobiliar din SUA, unde cartiere intregi au fost parasite pentru ca oamenii nu si-au mai putut plati ratele, este foarte putin probabil sa se intample.
De data aceasta, raul vine din strainatate.
 
Dintr-o data, companiile romanesti nu mai au desfacere la extern. Companii mari, top 10 al exportatorilor, care impreuna tin circa un sfert din exporturile totale, sunt nevoite sa-si ajusteze productia pentru ca nu mai au contracte.
 
Pentru prima data dupa 1990, economia romaneasca este pusa in fata nevoii de a se ajusta la nivel micro si la nivel privat. In 1991, in 1997 si 1999, ajustarea a venit de sus. Acum insa, indatoratii sunt persoanele fizice si companiile. Multi manageri isi pun in aceste zile problema: in ce an se va intoarce afacerea ca nivel de venituri si profit - va ramane la nivelul anului 2008, va cobori la 2007 sau mai jos? Problema este ca bancile si investitorii vor crestere.
 
Va fi necesara o scadere a salariilor pentru a putea pastra marjele de profit? Fluxul globalizarii ne-a adus investitii straine, un leu puternic timp de patru ani, salarii mai mari, vacante in strainatate. Vom ramane in picioare in timpul refluxului?