Prima demisie in echipa lui Obama: ministrul comertului

Autor: Iulian Anghel 05.01.2009

Bill Richardson, desemnat pentru postul de secretar al comertului in viitoarea administratie americana a presedintelui ales Barack Obama, a anuntat ca renunta la functie din cauza anchetei asupra unei firme care are contracte cu statul New Mexico al carui guvernator este.

Intr-un comunicat, duminica, Obama afirma ca a acceptat "cu mare regret" retragerea lui Richardson, guvernator al statului New Mexico, si precizeaza ca va incerca sa nominalizeze rapid un inlocuitor pentru acesta.
Richardson a declarat in acelasi comunicat pe care il semneaza impreuna cu Obama ca a cerut retragerea "cu multa tristete". "Dar - adauga el - ancheta aflata in curs de desfasurare asupra unei companii care a avut contracte cu guvernul statului New Mexico risca sa dureze mai multe saptamani sau chiar luni. "
Richardson nu precizeaza numele companiei vizate de ancheta, dar, potrivit presei americane, este vorba drespre CDR Financial Product, o firma care a contribuit financiar la activitatile politice ale lui Richardson si care a obtinut apoi un contract de aproximativ 1 miliard de dolari (in jur de 720 mld. euro) cu statul New Mexico. Un mare juriu federal a deschis o ancheta asupra acestei afaceri.
"Data fiind gravitatea situatiei economice care loveste tara, eu nu puteam sa am constiinta sa cer presedintelui ales si administratiei sale sa intarzie chiar si cu o singura zi activitatea importanta pe care trebuia sa o depun", spune Richardson, adaugand ca se retrage pentru ca ancheta ar putea dura mai multa vreme.
In varsta de 61 de ani, nascut
dintr-un tata american si o mama mexicana, Richardson este hispanicul cel mai vizibil de pe scena politica americana. Numele sau a fost vehiculat in presa pentru a prelua postul de vicepresedinte sau de ministru de externe inainte de a fi nominalizat pentru portofoliul comertului.
Guvernatorul New Mexico a fost secretar de stat pentru energie si apoi ambasador la Natiunile Unite in timpul administratiei Bill Clinton, la putere intre 1993 si 2001.
In 2002 el a devenit cu usurinta guvernatorul New Mexico, un stat cu o puternica minoritate hispanica pe care o reprezenta in Congres de 14 ani. In alegerile primare pentru desemnarea candidatului la presedintie din partea Partidului Democrat a intrat in cursa, iar dupa ce s-a retras l-a sustinut pe Barack Obama.