Bolos, Interdealer: Ma tem ca ultimele stiri anunta al doilea val al crizei

Autor: Rares Jitianu 20.01.2009

www.mediafax.ro



Bursa de Valori a inregistrat cele mai puternice pierderi din acest an in sedinta de tranzactionare de ieri, principalii indici din piata pierzand pana la aproape 8,1%.

Pe parcursul sedintei de tranzactionare, indicele BET a scazut cu pana la 6%, in vreme ce BET-FI a scazut cu 7%. Spre sfarsitul sedintei piata si-a mai temperat scaderile. Indicele BET a inchis sedinta in scadere cu 5,4%, indicele BET-C cu 4,8%, in vreme ce BET-FI a inchis cu 8,1% sub nivelul de luni.
"Sectorul financiar da semne extrem de negative, cel mai bun exemplu fiind reprezentat de pierderile consemnate de Royal Bank of Scotland. Investitorii asteapta si mai multe informatii negative dinspre sectorul bancar. De altfel, in piata existau unele zvonuri conform carora ar putea sa urmeze un al doilea val al crizei, care sa plece tot din sectorul financiar. Ma tem ca ultimele stiri si pierderile de ieri sa nu fie inceputul acestui de-al doilea val", spune Doru Bolos, presedintele Interdealer Capital Invest.
Pe plan extern lucrurile nu au stat la fel de prost ca la Bursa de la Bucuresti, cele mai importante piete mondiale inregistrand scaderi usoare sau chiar aprecieri. In Franta, indicele CAC-40 se deprecia cu 0,7% inainte de inchiderea sedintei de ieri, in vreme ce in Germania indicele DAX scadea cu doar 0,1%. In Austria, indicele ATX se afla in crestere usoara, de aproape 0,2%, iar indicele englez FTSE 100 se aprecia la randul sau cu 0,5%. In Statele Unite, ultima sedinta de tranzactionare a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o apreciere de 0,8%.
Cu toate acestea, temerile privind inrautatirea situatiei economice globale s-au accentuat la inceputul acestei saptamani, dupa ce grupul financiar Royal Bank of Scotland a anuntat cea mai mare pierdere inregistrata vreodata de o companie britanica, iar bursele din Asia si Europa au inregistrat scaderi importante.
"Actiunile cotate la Bursa de Valori mai pot sa scada teoretic, insa nu cred ca acest lucru se va intampla, in conditiile in care panica din piata s-a cam terminat. Oricum, in piata au mai ramas doar cei cu nervi tari, care cred in continuare intr-o revenire a Bursei, insa nimeni nu stie momentul in care acest scenariu va deveni realitate", spune Bolos.
Deprecierile din piata au sporit totusi lichiditatea in sedinta de ieri, valoarea totala a rulajelor de la Bursa de Valori ridicandu-se la 12,6 mil. lei (2,9 mil. euro). Lichiditatea a ramas crescuta si pe RASDAQ, piata atragand investitii in valoare de 1,4 mil. lei (circa 330.000 de euro). Cele mai importante pierderi din piata au fost inregistrate de actiunile bancilor, Banca Transilvania (TLV) pierzand 7%, Erste Bank (EBS) 15%, iar BRD SocGen (BRD) 4,4%. Scaderile au venit pe fondul unor rulaje destul de ridicate in comparatie cu lichiditatea medie a pietei.
"Mi se pare normal ca societatile care activeaza in sectorul energetic sa fie afectate mai putin de scaderi, pentru ca domeniul respectiv nu se confrunta cu probleme in momentul de fata. Chiar daca Transelectrica sau Transgaz au parut ca pot oferi un refugiu in calea scaderilor, personal as investi cu atentie", spune Bolos.
Societatea de transport a energiei electrice Transelectrica Bucuresti (TEL) a inregistrat una dintre cele mai mici scaderi in sedinta trecuta, de 1,7%. De asemenea, pe parcursul sedintei titlurile Transgaz (TGN) se aflau in scadere cu circa 3%, insa pierderea s-a accentuat in ultimele 30 de minute de tranzactionare, pana la un nivel de 6,7%.
"In continuare tonul o sa vina tot din Statele Unite. In ultima sedinta piata americana a inchis in crestere, in vreme ce stirile negative din sectorul financiar au aparut dupa inchiderea pietei. O sa conteze si declaratiile facute de noul presedinte al Statelor Unite, Barack Obama, in evolutia urmatoarei sedinte din America", crede Bolos.