Bancile elene au expunere de zeci de miliarde de euro pe piata romaneasca

Ziarul Financiar 28.01.2009

Bancile grecesti se numara printre jucatorii importanti de pe piata romaneasca, detinand aici patru dintre institutiile financiare aflate in top 15 - Alpha Bank Romania, EFG Eurobank - Bancpost, Piraeus Bank Romania si National Bank of Greece - Banca Romaneasca.



 

In conditiile in care bancile respective erau pana de curand printre cei mai agresivi jucatori de pe piata, inclusiv pe zona creditarii legate de sectorul imobiliar, au inceput sa apara nevoi de suplimentare a capitalului.

Contactati de ZF, reprezentantii filialelor din Romania ale celor mai mari banci grecesti nu au dorit sa comenteze afirmatiile guvernatorului bancii centrale a Greciei si efectele pe care acestea le-ar putea avea in privinta modului in care bancile elene vor continua sa sprijine filialele din Romania.
Alpha Bank a adus in decembrie anul trecut 20 de milioane de euro, in timp ce actionarii Bancpost tocmai au aprobat majorarea capitalului social cu circa 50 de milioane de euro. Piraeus si National Bank of Greece au adus pe parcursul anului trecut capital suplimentar in mai multe transe, insumand peste 100 mil. euro.
Bancpost - detinuta de EFG Eurobank - si Alpha Bank detineau locurile 6, respectiv 8 in clasamentul din 2007 al bancilor romanesti. In primele noua luni ale anului trecut Bancpost a obtinut un profit net de 35 mil. euro, in timp ce Alpha Bank a inregistrat un castig brut de 47,8 mil. euro. La finalul trimestrului trei din 2008, cele doua banci aveau impreuna un sold al creditelor acordate pe piata locala de 8,16 mld. euro.
Piraeus Bank Romania, filiala locala a grupului omonim din Grecia, a fost anul trecut unul dintre cei mai activi jucatori de pe piata romaneasca. In primele noua luni din 2008, banca a inregistrat o crestere de 99% a soldului creditelor acordate (pana la 3,5 mld. euro) si de 130% a volumului depozitelor atrase (pana la 881 mil. euro). Piraeus detinea la sfarsitul lunii septembrie o cota de 5% pe piata bancara romaneasca.
Banca Romaneasca, unde National Bank of Greece detine 88,86% din actiuni, se pozitioneaza de asemenea in primii 15 jucatori de pe piata bancara din Romania, avand active de aproape circa 3 mld. euro si o cota de piata pe segmentul creditului privat de 4,3%. Banca a obtinut in primele trei trimestre ale anului trecut un profit net de 14 mil. euro, cu 82% peste nivelul inregistrat in perioada similara din 2007.
Dupa valoarea capitalului social, toate cele patru banci locale detinute de institutii financiare elene se claseaza in Top 10 al sistemului bancar, potrivit unui clasament din 2008 al Bancii Nationale a Romaniei. In acest clasament, Piraeus Bank ocupa locul trei cu un capital social de 231,9 mil. euro, in timp ce celelalte trei companii se pozitioneaza pe ultimele trei locuri din Top 10. Bancpost, cel mai important jucator dintre cele patru, se situa pe locul 10, avand un capital social de 120,1 mil. euro, ceea ce inseamna o pondere de 3,8% in intregul sistem.