Obama pune la bataie 2.000 mld. $ pentru a redresa bancile

Autor: Cristina Rosca 29.01.2009

Oficialii guvernamentali, in incercarea de a restructura planul de salvare a sistemului financiar, au discutat posibilitatea ca noi sume - ce variaza intre 1.000 (754 mld. euro) si 2.000 mld. dolari (1.500 mld. euro) - sa fie utilizate pentru ca sistemul bancar sa isi revina, potrivit unor surse apropiate administratiei Obama, scrie The Wall Street Journal.

Noua administratie de la Casa Alba incearca sa gaseasca o solutie viabila pentru a putea restaura increderea in sistemul financiar. In acelasi timp echipa presedintelui Barack Obama planifica directia pe care o vor lua cele 350 mld. dolari (264 mld. euro), cea de-a doua jumatate a celor 700 mld. dolari (528 mld. euro) ale programului financiar Troubled Asset Relief Program, lansat in toamna lui 2008.
Valoarea potentiala la care s-a ajuns in urma discutiilor sugereaza ca administratia s-ar putea vedea nevoita sa ceara Congresului fonduri suplimentare. O parte a fondurilor ramase a fost deja alocata si si-a gasit utilizarea in intrajutorarea producatorilor auto si a proprietarilor de locuinte aflati in pericol de a le fi prescrisa ipoteca.
Administratia, care ar putea sa isi faca public planul in decursul urmatoarelor zile, nu a creionat in forma finala noua propunere, astfel incat detaliile s-ar putea modifica. Intre problemele carora oficialii incearca sa le gaseasca solutii se numara: cum sa intinda o mana de ajutor institutiilor financiare maladive fara ca in final sa ajunga sa le detina sau sa le controleze.
Pe de alta parte, Camera Reprezentantilor a aprobat miercuri planul de relansare a economiei americane, in valoare de 819 mld. dolari, care va trebui aprobat si de Senat.
Valoarea initiala a planului prezentat de democrati a fost de 825 mld. dolari, dar Biroul pentru Buget din Congres (CBO) a apreciat in final costul total al proiectului la 816 miliarde, iar un amendament de trei miliarde a fost adaugat miercuri pentru finantarea proiectelor din transporturile publice.