Apartamentele din Asmita Gardens, evaluate in scadere cu 10.000 de euro

Autor: Cristi Moga 03.02.2009

Valoarea apartamentelor din cadrul proiectului Asmita Gardens, dezvoltat de compania indiana Asmita in parteneriat cu britanicii de la Charlemagne pe malul Dambovitei, in centrul Bucurestiului, a fost evaluata in scadere cu aproximativ 10.000 de euro pentru fiecare locuinta, aceasta fiind prima evaluare oficiala care arata o scadere a pretului apartamentelor noi din Bucuresti.

Veniturile estimate din vanzarea ansamblului rezidential Asmita Gardens, format din aproape 800 de apartamente, au fost evaluate in scadere cu 10 milioane de euro sau 6,5%, pana la un nivel de 146,1 milioane de euro, de catre firma SHM Smith Hodgkinson.
Din aceasta evaluare rezulta un pret mediu de 176.000 de euro per apartament, tinand cont ca spatiile comerciale din cadrul proiectului au fost evaluate la 11 mil. euro, potrivit reprezentantilor Charlemagne.
"Evaluarea celor de la SHM indica un pret mediu per metru patrat de 1.500 de euro/metrul patrat, in conditiile in care preturile noastre sunt de ceva mai mult de 1.600 de euro/ metrul patrat. Asta nu inseamna ca vom reduce preturile", au declarat reprezentantii de pe piata locala ai companiei britanice.
Acestia au declarat ca mai sunt disponibile circa 350 de apartamente din cadrul proiectului, fara a preciza numarul unitatilor vandute de companie in ultima perioada. Evaluatorii de la SHM apreciaza totodata ca termenul stabilit pentru vanzarea tuturor apartamentelor va fi mai prelungit cu un an din cauza conditiilor de pe piata, pana in noiembrie 2010.
PreTurile locuintelor din cadrul proiectului pornesc de la 150.000 de euro plus TVA pentru apartamentele cu doua camere si 88 de metri patrati construiti, potrivit celor mai recente informatii disponibile, si pot depasi 270.000 de euro in cazul apartamentelor cu patru camere.
Finalizarea primei etape a proiectului Asmita Gardens, format din sapte blocuri cu turn cu 16, 20 sau 24 de etaje, este programata pentru prima parte a acestui an, intreg ansamblul urmand a fi livrat pana la sfarsitul acestui an, de altfel unul dintre cele mai mari complexuri rezidentiale ce va fi terminat in acest an. Partenerii dezvoltatorilor pentru acest proiect sunt firma de project management Gardiner & Theobald, arhitectii de la Westfourth, firma de constructii Strabag, in timp ce agentul proiectului este firma de consultanta imobiliara Colliers International, iar banca finantatoare este Alpha Bank.
Pe de alta parte, britanicii de la Charlemagne sunt implicati prin intermediul fondului ECDC si in realizarea a doua cladiri de birouri, veniturile dintr-o eventuala vanzare a cladirii Euro Tower, aflata in constructie pe strada Barbu Vacarescu din Capitala, fiind estimate la 51,5 milioane de euro, in scadere cu 13%, pe fondul cresterii randamentelor la exit de pe piata locala.
Pentru ambele proiecte aflate in constructie, costurile de realizare au fost evaluate in crestere cu 5,2 milioane de euro pentru Asmita si cu 3,4 milioane de euro pentru Euro Tower, afectand la randul lor profitabilitatea acestor proiecte.
Euro Tower va avea o suprafata inchiriabila de 16.500 de metri patrati, este dezvoltat in parteneriat cu firma olandeza Cascade Group si are programata finalizarea pentru jumatatea acestui an. Charlemagne a mai activat pe piata locala si prin intermediul fondului de investitii ECPC, care a cumparat si a vandut apoi trei cladiri de birouri din Bucuresti pentru 110 mil. euro, facand un profit de aproape 20 mil. euro.