Guvernatorul BNR explica maine de ce a redus asa putin dobanda. La ce intrebare vreti sa raspunda Mugur Isarescu, in conferinta de presa de maine?

Autor: Liviu Chiru 05.02.2009

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu va explica maine (vineri 6 februarie) de ce a ales sa reduca dobanda cheie la 10% si va prezenta Raportul asupra inflatiei pentru trimestrul IV al anului trecut. Trimiteti pe adresa zf@zf.ro intrebarile la care vreti sa raspunda seful bancii centrale.

Raportul va contine si cea mai recenta predictie a BNR privind evolutia economiei in urmatoarele trimestre, cat si a inflatiei.

In comunicatul publicat dupa sedinta de ieri a Consiliului de Administratie, BNR nota incetinirea economiei pe masura ce “efectele crizei financiare si economice internationale isi fac tot mai mult simtita prezenta in reducerea exporturilor si a finantarilor externe, intr-o volatilitate crescuta pe piata valutara, corelata cu tendintele din regiune si cu lipsa apetitului fata de risc al investitorilor straini.

In ceea ce priveste rata anuala a inflatiei, BNR noteaza ca aceasta a fost de 6,3 la suta la sfarsitul anului 2008, in coborare fata de varful de 9,04% atins in iulie 2008 si fata de 6,57 la suta din decembrie 2007.

"Totusi, rata anuala a inflatiei se situeaza in continuare peste limita superioara a intervalului de variatie asociat tintei”, au mai spus oficialii BNR.