Noul CEO al Lenovo vrea sa reorienteze producatorul de PC-uri catre China

Autor: Andrei Constantinescu 08.02.2009

Compania chinezeasca Lenovo, al patrulea mare producator de PC-uri din lume, a gasit un inlocuitor directorului executiv Bill Amelio, care si-a dat demisia dupa anuntarea unor rezultatele financiare slabe, provocate de competitia dura.

Functia de CEO al Lenovo va fi preluata de catre presedintele companiei, Yang Yuanqing, care a declarat ca il va aduce inapoi co-fondatorul Liu Chuanzhi in postul de presedinte al consiliului director.

Conducerea Lenovo va reveni astfel in mainile celor doi executivi care au fondat compania in 1984.

Liu a sustinut ca noua conducere va refocaliza eforturile companiei catre China si alte piete emergente. El a mai adaugat ca restructurarea a venit pe fondul crizei economice globale si din cauza faptului ca firma s-a bazat pe businessul adus de clientii corporatii.

In ultimul trimestru fiscal, care s-a incheiat pe 31 decembrie 2008, Lenovo a raportat o pierdere de 97 mil. dolari (74,9 mil euro), de la un profit de 172 mil. dolari (132,8 mil. euro) in acelasi trimestru al anului anterior. Livrarile de PC-uri in ultimul trimestru au scazut cu 5%, in timp ce veniturile au coborat cu 20%, de la 4,49 mld. dolari (3,46 mld. euro) la 3,59 mld. dolari (2,71 mld. euro).

Analistii sunt de parere ca performanta financiara a companiei ar putea avea de suferit in urmatoarele luni, in pofida unui plan de reducere a costurilor anuntat luna trecuta, care prevede si dispnobilizarea a peste 10% din forta totala de munca.

In China, unde Lenovo are un sistem de distributie extins, compania s-a focalizat pe consumatori individuali si afacerile mici, oferind o linie de produse relativ redusa care isi pastreaza preturile mici.